Rapport om Smolensk: To eksplosioner i dødsfly

smolensk
Ifølge tidligere forsvarsminister Antoni Macierewiczs rapport om Smolensk ulykken, så var det en eksplosion der fik en vinge til at falde af. De officielle polske og russiske rapporter fastslår, at flyet ramte en trætop. Grafik: Smolensk-rapport.

WARSZAWA: Kaczynski-regeringens udvalg for Smolensk ulykken fastholder i et tv-program på TVP, at det var to eksplosioner der var årsagen til flystyrtet.


Konspirationer, tvivlsomme videnskabsmænd og rapporter blev lørdag aften præsenteret i bedste sendetid på den polske regeringskontrollerede tv-kanal TVP. Det var resultaterne fra det særligt parlamentariske underudvalg om Smolensk-ulykken, der blev præsenteret i et en time og 20 minutter langt program.

De 96 omkomne ved flyulykken i 2010 i Smolensk. Arkivfoto.

Udvalget blev nedsat af Kaczynski-regeringen i 2015, for at finde beviser for at det var et attentat mod flyet, og ikke en ulykke. De to daværende regeringschefer Donald Tusk og Vladimir Putin beskyldes af Jaroslaw Kaczynski for at være attentatets bagmænd.

TVP: Bomber ødelagde flyet

Konklusionen i rapporten er da også klar: To eksplosioner var årsagen til flystyrtet. Det hævdes blandt andet i rapporten, at der er fundet spor af special sprængstoffer, som kun tidligere har set anvendelse i russiske sammenhænge. Ifølge rapporten skulle sprængstofferne være anbragt i 2009, da præsidentflyet var til service hos producenten i Rusland.

SE TVP-FILM OM SMOLENSK RAPPORT (kun polsk)

Smolensk formand

I spidsen for dette arbejde er den kontroversielle og nu tidligere forsvarsminister Antoni Macierewicz. Han blev minister da Jaroslaw Kaczynski kom til magten i 2015, men blev afskediget fordi han var for kontroversielle og skabte konflikter med Polens allierede i NATO. I hans periode forlod et stort antal højt respekterede polske officerer deres poster. De fleste frivilligt, mens andre blev fyret. I 2018 blev Antoni Macierewicz selv fyret som minister. Siden har han arbejdet videre med at finde en ny sandhed om Smolensk ulykken den 10. april 2010. I en bog fra 2018 afsløres flere tvivlsomme relationer mellem Macierewicz og indflydelsesrige kriminelle russere.

antoni_macierewicz_smolensk_rapport_polen_forsvarsminister
Polens tidligere forsvarsminister leder udarbejdelsen af en ny rapport med en ny sandhed om ulykken. Rapporten lader stadig vente på sig, selv om alle ofrene er blevet genopgravet.

Kaczynski ville lande i Smolensk

Ifølge tidligere undersøgelser samt internationale og nationale flyeksperter, så var årsagen til flystyrtet, at piloten forsøgte at lande trods talrige advarsler; i dårligt vejr og på en nedlagt militær flyplads uden det fornødne tekniske udstyr. Flyet blev omdirigeret til Minsk, men kaptajnen/præsidenten nægtede at følge ordren.

I første landingsforsøg i Smolensk afbrød piloten på grund af tågen. Andet forsøg blev fatalt. Flyet ramte en trætop, og styrtede til jorden. Alle ombordværende omkom. Hele flystyrtet er dokumenteret i National Geographic tv-serien Mayday, der handler om al verdens flystyrt.

Denne udlægning er dog meget upassende for partiformand Jaroslaw Kaczynski, der mistede sin tvillingebror præsident Lech Kaczynski ved flystyrtet. Afskrift af den sidste samtale mellem de to brødre, viser formentlig at Jaroslaw pressede sin bror til at lande i Smolensk og ikke i Minsk, trods alle advarslerne. Den beslutning kostede 96 polakker livet.

Den særlige anklagemyndighed har forlænget Smolensk udvalgets embedsperiode året ud, for at give tid til at finde nye afgørende beviser for påstanden.

polennu.dk har fulgt Smolensk-sagen tæt siden 2010, og herunder findes en oversigt over alle omtalerne.

polennu.dk: Mere end 200 artikler om Smolensk-ulykken

SE FILM OM SMOLENSK RAPPORT (kun polsk)
Smolensk Kaczynski Katyn
Den 10. april 2010 forulykkede det polske præsidentfly under et hasarderet landingsforsøg i den nedlagte militære lufthavn i Smolensk, Rusland i tæt og tyk tåge. Piloten blev presset til at lande, og det kostede præsidenten og 95 andre polakker livet i dag for elleve år siden. Kaczynski-regering har lovet en ny redegørelse for ulykken, der beviser at der var bomber om bord. Rapporten lader fortsat vente på sig. Arkivfoto.

Mere om Smolensk og meget andet polsk på dansk? Vi har nemlig ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.