Regering og ekstreme nationalister enige om march

  bogdan_klich_mellem_demonstrant_og_politi

  Politibetjente har fået opfyldt deres ønsker om højere løn, ligesom de betjente der møder på arbejdet søndag, får yderligere 1.000 zloty i engangsbonus. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Sent fredag indgik arrangørerne af Uafhængigheds-marchen og det officielle Polen en aftale om en fælles march på søndag.


  Polens regering har gennem et år forsøgt at få de polske ultra-nationalister der arrangere Uafhængigheds-marchen, til at indgå en aftale; blandt andet om at afholde sig fra at bruge racistiske bannere og tilråb på 100 års dagen søndag. Det er ikke lykkedes – lige ind til i går. For sent fredag aften blev arrangørerne af marchen og den polske regering, enige om at holde en fælles march.

  Marchen vil dermed blive et fælles event og en slags parade. Dele af det officielle Polen vil deltage – polske militære enheder vil vise nyt isenkram, og militæret vil spille marchmusik – hånd i hånd med almindelige polakker og ultra-nationalister med deres udenlandske gæster.

  Aftalens indhold?

  Det er uvist, hvad der indgår i aftalen om den fælles march mellem arrangørerne og regeringen. Der er ikke tale om nogen formel eller skriftlig aftale om den nye fællesmarch, oplyses det fra indenrigsministeriet. Herfra ønsker man heller ikke at oplyse, om arrangørerne har lovet at afholde sig fra at bruge ulovlige banner og slagord.

  Marchen indledes med en tale af præsident Andrzej Duda klokken 15, og løjerne begynder en time før i centrum af Warszawa.

  USA advarer

  Det amerikanske udenrigsministerium advarer borgere om, at der kan opstå voldsepisoder i Warszawa søndag. Det fremgår af den seneste rejsevejledning. Torsdag afsluttede regeringen en konflikt med politibetjentene, der nu har fået deres ønsker opfyldt.

  Aftale med politiet

  Aftalen er formentlig indgået, da 40 procent af politistyrken onsdag var sygemeldt, og myndighederne får brug for mange betjente, for at kunne opretholde ro og orden. Halvdelen af de polske betjente søger væk, mange fordi de ikke ønsker at være mellem regeringen og befolkningen.

  Hæren og andre militære enheder er også blevet indkaldt på søndag, for at kunne sikre ro og orden på 100 års dagen

  Forbud og ikke forbud

  Tidligere på ugen forbød bystyret i Warszawa marchen, men en domstol – som er under regeringens kontrol – underkendte borgmesterens afgørelse. Nu har borgmesteren så anket den afgørelse. Nøjagtig det samme er sket i Wroclaw, hvor byens borgmester også havde aflyst marchen – og hvor retten efterfølgende har underkendt forbuddet.

  Søndag eftermiddag

  Der er udsigt til en stor folkefest på søndag, men der er også stor risiko for at det kan gå endog meget galt, hvis ikke der er politi og hærenheder nok til at holde demonstranter og moddemonstranter adskilt. Bekymringerne fra politiet, Warszawas bystyre og USA taler sit tydelige sprog. Men det tyder på, at de polske myndighederne nu føler sig sikre på at kunne gennemføre 100 års fødselsdagen i fred og fordragelighed.

  Uafhængigheds-marchen er en tradition som regeringspartiets Lov og Retfærdighed (PiS) ungdomsafdeling og en række ekstrem nationalistiske grupperinger genetablerede, da PiS var i opposition. Uafhængigheds-dagen er den vigtigste polske helligdag, og markere netop statens genopståen for 100 år siden.