Regering sender penge til ti millioner polakker

  mateusz_morawiecki_2019
  En domstol i Warszawa har fastslået, at statsminister Mateusz Morawiecki begik grove brud på lovgivning og forfatning, da han beordrede præsidentvalget gennemført med brevstemmer den 10. maj. Arkivfoto.

  Polens statsminister Mateusz Morawiecki og arbejdsminister Elzbieta Rafalska har i dag på et regeringsmøde besluttet at sende 1.100 zloty til cirka 9,5 millioner polakker. Foto: KPRM.


  WARSZAWA: Polens regering har tirsdag besluttet at sende 1.100 zloty til 9,5 millioner pensionister. Statsminister lover penge hvert år, hvis han bliver genvalgt.


  Polens regering har tirsdag godkendt at polske pensionister får udbetalt et engangsbeløb på 1.100 zloty. De ekstra penge gives til cirka 9,5 millioner polske pensionister. Pengene sendes automatisk ud til modtagerne, uden at pensionisterne skal foretage sig noget for at få dem. Det er uvist hvornår pengene sendes til modtagerne.

  10,7 milliarder

  De nye ekstra udgifter til pensionisterne beløber sig til cirka 10,7 milliarder zloty, og derudover har regeringspartiet lovet børnepenge og andre forhøjelser på mellem 30 og 40 milliarder. I beløbet er også medregnet, at unge under 26 år helt skal slippe for at betale skat. De mange ekstra udgifter bekymre ikke statsminister Mateusz Morawiecki, der er tidligere bankdirektør. Han mener, at pengene kommer ind gennem en mere effektiv moms-kontrol.

  Statsminister for folket

  Statsministeren afviser, at de mange reformer er et forsøg på at købe stemmer forud for de kommende valg i Polen. Han mener, at kritikken alene kommer fra oppositionen og fra rige mennesker.

  – Jeg vil være statsminister for almindelige mennesker, jeg vil være statsminister for de trængende, det arbejdende folk og den voksende polske middelklasse, siger Mateusz Morawiecki til de statskontrollerede medier.

  – Jeg tror, at vi alle er enige om, at det er bedre at give pengene til pensionister, børn, unge mennesker, det arbejdende folk i bred forstand, end det er at bruge dem på luksusbiler, overdådige villaer og guldure, siger statsministeren. Udtalelsen overrasker iagttagere i Polen, da hans egen partiformand Jaroslaw Kaczynski, netop sættes i forbindelse med eksklusive rejseformer, ejendomsspekulation og korruption.

  Plus 500 plus

  Regeringspartiet har i forvejen lovet at udvide den populære børnetilskudsordning 500 plus, til også at omfatte kontant månedlig udbetaling til en families første barn. I dag er det kun fra barn nummer et, at man er omfattet af ordningen, medmindre man er meget fattig. Men for at det kan ske, kræver det at regeringspartiet Lov og Retfærdighed, også er ved magten efter næste valg.

  Der er parlamentsvalg i Polen senere på året, og præsident valg i 2020.