Regering: Vi kan tale EU fra retsstats-mekanismen

Den ungarske regeringschef Viktor Orban i Warszawa til møde med statsminister Mateusz Morawiecki forud for EU-topmødet sidste år. Den magtfulde partiformand for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski deltog også. Arkivfoto.

WARSZAWA: Ungarns Viktor Orban er mandag aften kommet til Polen for at møde sin polske kollega. De talte om EU og retsstatsmekanismen.


OPDATERET 01:55
Tysklands kansler Angela Merkel har mandag aften afvist beskyldninger om, at retsstatsmekanismen blev lusket igennem på topmødet i juli, som EU er blevet beskyldt for af Polen. Angela Merkel siger også, at topmødet den 10. og 11. december bliver afgørende for Polens krav om at droppe mekanismen, der skal sikre at medlemslandene lever op til aftalerne med EU. Polen truer med at nedlægge veto mod EU-budgettet og den særlige corona-hjælpepakke, hvis ikke den aftalte retsstats-mekanisme fjernes igen.

Den polske ledelse afventer stadig et udspil eller en reaktion fra det tyske EU-formandskab, om Polens trusler om veto mod budgettet og den særlige corona-hjælpepakke. Men Angela Merkel har næppe nogen redningskrans klar til polakkerne. Det er tavsheden i al fald et tegn på.

Orban til Warszawa

Mandag aften ankom den ungarske regeringschef Viktor Orban til Warszawa, for at have samtaler med sin polske allierede, statsminister Mateusz Morawiecki. Efter mødet sagde den polske regerings talsmand, Piotr Müller:

– Vi er åbne overfor forslag, og vi tror stadig på en aftale, men den skal være i overensstemmelse med EU-traktaterne og konklusionerne fra topmøde i juli, og den holdning har vi fortsat. Regeringstalsmanden mener, at det er muligt af dialogens vej at finde en løsning. Polen og Ungarn mener, at retsstatsmekanisme kan føre til vilkårlige beslutninger der kan betyde en opløsning af EU, og det er der vel ingen der ønsker, sagde regeringstalsmanden mandag aften efter mødet mellem de to regeringschefer.

orban_warszawa
Fra et tidligere møde mellem de to regeringsledere, der er kommet i modvind i EU. Arkivfoto.

Snydt af EU

Et polsk medlem af Europa-Parlamentet for regeringspartiet har udtalt, at EU-embedsmændene snød polakkerne, ved at indfører den særlige retsstatsmekanisme, der kan fratage lande der ikke overholder EU-lovgivningen, deres økonomiske tilskud.

Topmøde drama

Der er EU-topmøde igen den 10. og 11. december, og her ventes det at det polske veto kan udløse et nyt EU-drama. Mødet er planlagt til at skulle handle om energi og klimapakke i EU, men de polske og ungarske drillerier kommer sammen med Brexit, formentlig til at præge topmødet. Ved mødet mandag skulle de ungarske og polske regeringschefer koordinere indsatsen forud for EU-topmødet.

Parterne står stejlt overfor hinanden, og det er svært at få øje på et kompromis. Angela Merkels tavshed bekræfter kun den teori. Derfor har vi også set en ny polsk retorik der er mere afdæmpet, for det vil være en katastrofe or den polske økonomi, hvis landet ikke får alle de milliarder euro der er sat dem i udsigt. Fra dansk side holder man fast i kravet om retsstatsmekanismen, og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod mener slet ikke står til debat længere.

polennu.dk følger sagen.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.