Donald Tusk regeringsparti er blevet landets største parti

Regeringsparti har overhalet Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) som landets største parti. Jaroslaw Kaczynski og Andrzej Dudas angreb på den nye regering, har fået mange til at vende dem ryggen. Nu er det statsminister Donald Tusk parti, Borgernes Platform (PO) der er størst. Foto: PO.

WARSZAWA: Regeringsparti er nu blevet Polen største parti, viser måling. Lov og Retfærdighed partiet er styrtdykket siden valget.


Det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), der fik flest stemmer ved valget, er faldet dramatisk i målingerne, og er ikke længere landets største parti. Det viser en CBOS-måling, der blev afsluttet 26. januar.

PiS er nu nede på en opbakning fra under hver fjerde polak, eller rettere fra 24 procent. Ved valget den 15. oktober blev partiet størst med 35,8 procent af stemmerne. Men siden dengang er det gået ned ad bakke, ikke mindst på grund af PiS-reaktionen over valgnederlaget, og partiformand Kaczynskis krav og retsstat og frie medier.

Præsident blokeringer

Den polske præsident Andrzej Duda forsøg på at forhindre regeringens arbejde, er også blevet straffet af polakkerne. Ikke mindst sagen om benådning af de kriminelle og fængslede politikere, som var præsidentens venner, har udløst foragt mod det tidligere regeringsparti.

Landets største parti

Det store fald i opbakningen til PiS betyder, at regeringspartiet Borgernes Platform (PO/KO) nu er største parti i Polen med 29 procents opbakning. Partiet har statsminister og tidligere EU-præsident Donald Tusk som formand. Se målingen her – tallet i parentes er valgresultatet fra 15. oktober sidste år.

Måling ved udgangen af januar

Borgernes Platform (PO/KO koalition) – 29 (30,70) procent

Lov- og Retfærdighed (PiS – koalition Forenet Højre) 24 (35,38) procent

Tredje Vej (koalition med Polen 2050 og PSL) – 14 (14,40) procent

Konføderationen – 11 (7,16) procent

Venstre (Lewica) – 9 (8,61) procent

Andre – 5 (3,59) procent

Lokalvalg i april

Ifølge målingen ville 79 procent af polakkerne deltager i parlamentsvalget, hvis der var valg nu. Målingen er en vigtig indikator på stemningen, forud for de vigtige lokal og regionalvalg i Polen den 7. og 21. april. I juni er der i lighed med resten af Europa, valg til Europa-Parlamentet.

Uden tvivl størst

Uanset hvilket parti der er størst, så er polennu.dk størst i Danmark når det gælder Polen. Vi har nemlig fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.