Regeringsparti og støttegrupper holder årsmøde

  pis_logo_

  Regeringspartiet Lov og Retfærdighed og deres højre-nationalistiske støttegrupper holder årsmødes i denne weekend. Arkivfoto.


  PRZYSYCHA: Lov og Retfærdighedspartiet og deres højre national-konservative støttegrupperinger, holder årsmøde uden regeringschefen.


  Der er ikke blevet plads til næstformanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) statsminister Beata Szydlo ved årets PiS-kongres denne weekend.

  Todelt årsmøde

  Årsmødet gennemføres i en mindre by i det centrale Polen, og første del af årsmødet var for regeringspartiets medlemmer. Anden del af årsmødet holdes sammen med de støttegruppering og højre nationale grupperinger der udgør flertallet for regeringen.

  I sin åbningstale sagde formand Jaroslaw Kaczynski blandt andet:

  – Der var et stort ståhej for ingenting, sagde partiformanden Jaroslaw Kaczynski om forfatningsdomstolen, der har udløst stor national og international kritik.

  – Domstolen virker fortsat, og på trods af hvad nogle siger, så handler den ikke altid i vores favør, sagde partiformanden, der er uden nogen stor formel rolle i Polen.

  Uretfærdig domstol

  Partiformanden mener, at det var uretfærdigt at en forfatningsdomstol med et flertal af dommere udpeget af det tidligere parlament, kan være i stand til at sabotere den politik, som Lov og Retfærdighed har sikret gennem demokratisk valg.

  Uden statsminister

  Der har været spekulationer om, at årsmødet ville blive brugt til at gennemføre en regeringsrokade. Ikke mindst, fordi Polens statsminister ikke skal tale på årsmødet. Det afvises af en talsmand for partiet.

  – Vi fokuserer på økonomi og vækst, og derfor er det Mateusz Morawiecki (finansminister, vicestatsminister og udviklingsminister red.) der skal tale, da han er ansvarlig for de områder, siger talsmanden.

  Grupperinger og finansminister

  Efter partiformanden var det den tre-dobbelte minister Morawiecki der talte, efterfulgt af justitsminister og leder af Forenede Polen, Zbigniew Ziobro der er en del af MELD-sagen hvor blandt andet Dansk Folkeparti har stået bag EU-svindel med fiktive fakturas og arrangementer. Efter finansminister er det lederen af Polen Sammen-gruppen, Jaroslaw Gowin der taler.

  1.100 til årsmøde

  I alt er der 1.100 delegerede til weekendens årsmøde i regeringspartiet og det parlamentariske grundlag for regeringen.