Rekord få studerende har søgt ind på videregående uddannelser

  Unge_foran_Warszawa_Universitet_Martin_Bager_Polen_polennu

  Færre unge søger in på de videregående uddannelser, som her på Warszawa Universitet. Foto: Martin Bager, polennu.dk


  WARSZAWA: Prestigefyldte uddannelser har i år for første gang haft ledige pladser efter første runde optag af nye studerende.


  Første runde af optag af nye studerende på de videregående uddannelser i Polen har i år efterladt rekord mange ledige pladser på landets universiteter og højere læreanstalter.

  Prestigefyldte uddannelser

  Institut for Statskundskab på Warszawas Universitet anses for en af landets mest prestigefyldte uddannelser, men alligevel melder instituttet for første gang nogen sinde om ledige pladser efter første optagelsesrunde og må ud finde studerend i en anden runde.

  Færre unge

  En del af forklaringen på de tomme uddannelsespladser er, at der er færre unge i dag end for ti år siden, fordi fødselstallet i Polen faldt op gennem 1990’erne.

  Usikkert arbejdsmarked

  En anden forklaring, som flere studerende peger på til dagbladet Gazeta Wyborcza er, at flere på grund af krisen oplever, at mange traditionelle universitetsuddannelser ikke længere er en garanti for at finde et arbejde. Studerende søger i dag i højere grad mod faguddannelser som ingeniør uddannelsen og tekniske uddannelser.

  Få humanister

  De unge har i flere år søgt væk fra de humanistiske uddannelser, der er mindst rettet mod konkrete jobs, og har søgt mod uddannelser, der anses for at være mere jobsikre.

  Hellere svejser

  Sidste år udtalte Polens statsminister Donald Tusk, at hvis han stod og skulle vælge uddannelse i dag, ville han hellere være højtlønnet svejser end arbejdsløs statskundskaber.