Rekordstor udvandring fra Polen sidste år

  Flere_polakker_vender_udlandet_ryggen_Jens_Mørch_Polen_polennu

  Et rekordstort antal polakker vendt sidste år ryggen til deres fædreland, og søgte lykken med job eller uddannelse i udlandet. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Sidste år var udvandringen fra Polen den største i syv år, viser ny opgørelse fra Polens statistik kontor GUS.


  Over to millioner polakker forlod Polen for at arbejde eller studere i udlandet i sidste år, det er næsten lige så mange som i rekordåret 2007, da den internationale finanskrise satte ind.

  Ifølge de nye oplysninger fra Polens nationale statistisk GUS, levede 2,2 millioner polakker i udlandet i mere end tre måneder sidste år, rekordåret i 2007 var på 2,3 millioner.

  36,5 millioner polakker

  Selv om Polen befolknings teoretisk set er på 38,4 millioner, så er det reelle tal – opgjort efter EU’s Eurostat, så er det polske befolkningstal kun 36,5 millioner.

  650.000 af de polakker der rejste ud i 2013, slog sig ned i England, Skotland og Irland, 560.000 polakker valgte at rejse til Tyskland.

  Kommer ikke hjem

  Eksperter vurderer, at det er usandsynligt at de mange polakker vender tilbage. Doktor Marcin Galent, der forsker i udvandring ved Institut for Europæiske Studier, siger, at de fleste emigranter slår rødder i udlandet, der fødes mange polske børn i England – og de som kommer hjem venter måske til de kan komme tilbage for at få pension, siger han.

  Ingen tillid til staten

  Høj arbejdsløshed og lavere levestandard i Polen får som regel skylden for den store udvandring, men en anden ekspert har en anden teori.

  Professor Maciej Duszczyk fra Center for Migration Research siger til dagbladet Rzeczpospolita, at en af de vigtigste årsager, til omfanget af den polske udvandring, er den manglende tillid til staten, hvilket gør, at borgernes tillid til institutioner, bureaukrati, sundhedsvæsenet, domstole m.v. er lig nul.

  Største udvandring

  Den største bølge af udvandring fra Polen var i slutningen af det 19. og i det tidlige 20. århundrede, hvor 3,5 millioner polakker forlod Polen på grund af fattigdom. Nogle af dem kom til Danmark, ikke mindst til Lolland-Falster, hvor mange polakker arbejdede i roemarkerne.