Rusland har givet rapport om flyulykke til Polen

  Polen har fået kopier af de sorte bokse, der kan fastslå omstændighederne ved det tragiske flystyrt den 10. april 2010, hvor Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom. Arkivfoto.


  MOSKVA: Polen fik i går udleveret rapporten om flyulykken den 10. april i Smolensk. Men informationerne fra de sorte bokse forbliver hemmelige, dog offentliggøres uddrag på søndag.


  I modsætning til tidligere rapporter, får offentligheden ikke alle udskrifterne fra samtalerne i cockpittet at se, og de bliver heller ikke, som tidligere lovet, offentliggjort i sin fulde længde.

  I al fald ikke som status er lige nu.

  Polsk vurdering

  Polens nationale sikkerhedsråd kan tage en anden beslutning. Materialet kan skabe klarhed over årsagen til flystyrtet der kostede den polske præsident, og 95 andre højtstående polakker livet.

  Mod konvention

  Kreml har sagt, at en offentliggørelse af hele materialet er imod Chicago-konventionen om international luftfart fra 1948, der fastsætter regler om udlevering af oplysninger i forbindelse med flyulykker.

  Polen enig

  Polens indenrigsminister Jerzy Miller mødtes i går med Ruslands udenrigsminister Sergej Ivanov i Moskva, hvor den formelle aftale om udleveringen af beviserne for årsagen til flystyrtet blev underskrevet.

  Jerzy Miller bekræftede oplysningerne, og sagde:

  – Restriktionerne skyldes Chicago-konventionen. [Beslutningen om ikke at offentliggøre optagelser] var et valg mellem to onder. Oplysningerne kan skabe et dårligt indtryk af en person, der ikke har noget med selve begivenheden at gøre, og det kan man ikke offentliggøre efter konventionen.

  Polen kan træffe anden beslutning

  Men Miller sagde også, at nu da Polen er kommet i besiddelse af udskrifter af optagelsen, kan det nationale sikkerhedsråd i Warszawa tage en anden beslutning.

  – Polen ejer dokumenter, og Rusland vil blive informeret, hvis vi beslutter at offentliggøre noget af materialet.

  – Det er, hvad vi blev enige om – vi vil ikke overraske hinanden med oplysninger, som kan have vidtrækkende konsekvenser for parterne, tilføjede den polske indenrigsminister Miller.

  Nyt på søndag

  På søndag vil nogle af udskrifterne blive udleveret af russerne, og indholdet vil blive stillet til rådighed for medierne, skriver news.pl.