Rusland: Putin kommer ikke til Auschwitz

  Den russiske præsident Vladimir Putin sammen med daværende statsminister Donald Tusk under et fælles pressemøde i Warszawa. Men Putin kommer ikke til Auschwitz jubilæum i år. Arkivfoto.


  MOSKVA: Den russiske præsidents talsmand har meddelt, at Putin ikke kommer til Auschwitz i Polen for at markere 70 året for befrielsen.


  Den russiske præsidents pressesekretær, Dmitrij Peskov, har meddelt, at Vladimir Putin ikke planlægger at tage til Polen i forbindelse med højtideligholdelsen den 27. januar af befrielsen af Auschwitz, skriver netmediet Ruslands Stemme.

  Ingen invitation

  Talsmanden påpeger, at Putin ikke har modtaget nogen officiel invitation.

  – Der er heller ikke kommet nogen personlig invitation til Putin. Han tager ikke af sted, selvom vi naturligvis altid, og især i 70-året for sejren, lægger stor vægt på alle mindearrangementer, herunder også den højtidelighed, der vil finde sted i Polen, siger Peskov til netmediet Ruslands Stemme.

  Hus forbi

  Polens udenrigsministerium har tidligere oplyst, at det er Auschwitz museet og deres organisationer, der står for invitationerne, og ikke det officielle Polen. Flere polske medier skriver dog, at ingen i det officielle Polen ønsker at invitere Putin til Polen lige nu på grund af krisen i Ukraine. Det er dog ikke mindst angsten for vælgernes dom, når der er præsident og parlamentsvalg i Polen senere på året.

  Befriet af Rusland

  Det var den russiske Røde Hær, der befriede den nazistiske udryddelses lejr i januar 1945. Det skønnes at op mod 1,5 million mennesker mistede livet i de tre lejre, som Auschwitz bestod af.