Russiske og polske religiøse forsones

  Polens_præsident_med_russisk_religiøs_leder

  Den russiske patriark og Polens præsident under samtalerne i Warszawa. Foto: Wojciech Grzedzinski.


  WARSZAWA: Lederen af den russiske ortodokse kirke har været på sit første officielle besøg i Polen.


  For første gang nogensinde er den russiske ortodokse kirkes leder på officielt besøg i Polen.

  Den russiske patriark Kirill I mødtes med sin polske kollega, ærkebiskop Jozef Michalik, den polske præsident Bronislaw Komorowski og andre polske topfolk.

  Tilgivelse

  – Vejen til forsoning er dialog, der vil appellere til de grundlæggende værdier som frihed og ansvar, næstekærlighed og tilgivelse, sagde præsident Bronislaw Komorowski under sit møde med patriarken fra Moskva i præsidentpaladset.

  Underskrifter

  Den russiske og den polske kirke underskrev fredag et dokument om fælles tilgivelse, og samarbejde de to landes folk og kirker imellem.

  – Vi håber, at denne handling vil være et vigtigt skridt på vejen til tæt dialog mellem polske og russiske befolkninger, sagde den polske præsident.

  – Det er en vej der er baseret på troværdighed, gensidig tillid, goodwill og gensidig forståelse, sagde Komorowski.

  Ven af Putin

  Den russiske patriark Kirill I, der er en nær ven af den russiske præsident Putin, opfordrede ligeledes i sin tale til forståelse mellem de to folk.

  – Med det fælles fundament vi har skabt, håber vi at kunne overvinde problemer, der skyldes vores fortid, og som undertiden også påvirker nutiden, sagde den russiske patriark, Kirill med henvisning til det ofte anstrengte forhold mellem Polen og Rusland.

  Glemme traumer

  – I dag skal vi forene vore bestræbelser på at forkynde Guds budskab, og til denne store opgave er i nødt til at glemme traumer fra fortiden, sagde Kirill I i Warszawa.

  Den russiske kirkeleder lagde blomster ved den Ukendte Soldats grav i Warszawa.