Senat: Ulovlig aflytning af regerings-modstandere

Senator Marcin Bosacki, Borgernes Platform (PO), sagde ved udgivelsen af rapporten om aflytning og spyware mod regeringens modstandere. Foto: Marcin Bosacki/Twitter.

WARSZAWA: Polens senat dokumenterer, at den polske regering bruger spyware ulovligt til aflytning af sine politiske modstandere.


Polens parlaments overhus – Senatet – mener at den polske regerings køb af israelsk Pegasus-spyware til aflytning er ulovligt. Det fremgår af en ny rapport. Senatet har efterforsket sager hvor teknologien er brugt mod personer, der er kritiske over for den siddende regering.

Senatskommissionen dokumenterer også, at brugen af ​​spyware mod oppositionspolitikere var afgørende for valget i 2019, som det blev vundet af den siddende regering, fastslår senatet. Nu bliver sagerne overdraget til anklagemyndigheden. Polens indenrigsminister afviser rapporten. Brugen af Pegasus kræver dommerkendelser, oplyser ministeren.

Overvågning i 2019

– Pegasus er et værktøj til total overvågning, det fandt kommissionen ud af ved at lytte til både polske og udenlandske eksperter, siger senator Marcin Bosacki, Borgernes Platform (PO), der er det største oppositionsparti.

Oppositionen har haft flertal i Senatet i overhuset siden 2019, mens regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har flertal i det vigtige underhus i parlamentet, Sejmen.

Aflytning af mindst 12 personer

Bosacki siger, at spywaren er blevet brugt mod mindst 12 personer i Polen til aflytning, blandt andet oppositionspolitikeren Krzysztof Brejza, som var kampagneleder for oppositionspartiet PO i 2019. To andre regeringskritiske personligheder er Roman Giertych og Michal Kolodziejczak, der nu er opstillet for PO.

En undersøgelse bestilt af Europa-Parlamentet tidligere på året, fastslog også, at Polens regering har misbrugt Pegasus til overvågning af oppositionen og kritikere af regeringen – designet til at holde det siddende flertal og regeringen ved magten, skrev Europa-Kommissionen:

– Det krænker de grundlæggende rettigheder og bringer demokratiet i fare“, skrev Europa-Kommissionen.