Senatet afviser præsidentens ønske om en folkeafstemning

  senat_underkender_duda_juli_2018

  Overhuset i det polske parlament – senatet – afviste onsdag overraskende præsident Andrzej Dudas ønske om en folkeafstemning om forfatningen. Kun 10 ud af 92 senatorer stemte for præsidentens ønske. Privatfoto.


  WARSZAWA: Uenighederne mellem præsident Andrzej Duda og PiS-regeringspartiet blev tydeliggjort onsdag, da senatet stemte nej til præsidentens ønske om en folkeafstemning.


  Til manges store overraskelse, afviste senatet i Polen onsdag at bakke op om præsident Andrzej Dudas ønske om en vejledende folkeafstemning om forfatningen. Efter præsidentens plan skulle afstemningen gennemføres den 10 eller 11. november.

  Men det sagde senatet nej til.

  Kun 10 PiS-senatorer stemte for

  Ud af de 92 stemmeberettigede i senatet stemte kun 10 for præsidentens forslag. 30 stemte imod, mens 52 af senatorerne undlod at stemme.

  100 senatorer

  Senatet består af 100 medlemmer, 63 er senatorer valgt for regeringspartiet PiS, 30 af dem er fra oppositionspartiet Borgernes Platform (PO), men de resterende syv er uafhængige senatorer.
  Afstemningsresultatet ses som yderligere et tegn på den splittelse der finder sted blandt regeringspartiets topfolk.

  Konflikt optrappes?

  Om præsident Andrzej Duda blot vil indkassere nederlaget passivt er uvist, men han har muligheden for at blokere for de nye love om højesteret, som samme senat har brug for præsidents underskrift til at gennemføre.

  Spillet om magten i Polen fortsætter og det gør de mange protester mod den polske ledelse også.