Senatsformand tror ikke på dialog med Rusland

  Bogdan Borusewicz, 61 år, er formand for det polske overhus Senatet, og tror ikke på at de nye venskabelige vinde mellem Polen og Rusland kan opretholdes. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Selv om de russisk-polske forbindelser aldrig har været bedre, tror formanden i det polske overhus, Bogdan Borusewicz, ikke på at det gode forhold til Rusland holder længe.


  Senatsformand Bogdan Borusewicz glæder sig over den nyvundne dialog med russerne efter flystyrtet ved Smolensk lørdag den 10. april, men tror ikke på at de gode relationer fortsætter.

  – Det er kun et spørgsmål om tid, siger han til det russiske ugemagasin Ogoniok.

  Kun fred i 3 til 6 måneder

  – Katastrofen i Smolensk bragte Rusland og Polen tættere sammen, men om tre til seks måneder vil de to lande igen have de sædvanlige stridigheder og tvister, forudser en pessimistisk Borusewicz.

  Uheldig udtalelse

  Udtalelsen komme på et skidt tidspunkt for Donald Tusk regeringen, der i forståelse med EU og NATO har gjort meget, for at bedre det polsk-russisk forhold.

  Selv om senatsformanden ikke mener, at det tragiske dødsfald vil ændre de polsk-russiske forbindelser permanent, så er han alligevel overbevist om, at polakkerne altid vil huske russerne for den måde de viste sympati på efter flystyrtet i lørdags.

  – Russerne gav udtryk for en dyb sympati overfor polakkerne, og det er gået ud over vores forventninger og forestillinger. Det bragte os sammen, sagde Borusewicz.

  Ikke had

  – Vi behøver ikke at elske hinanden, men det er vigtigt, at vi ikke hader hinanden, sagde Bogdan Borusewicz.

  Umiddelbart efter styrtet i det vestlige Rusland den 10. april kom premierminister Vladimir Putin til nedstyrtningsstedet og lagde blomster sammen med den polske premierminister Donald Tusk.

  Den følgende mandag blev der erklæret national sørgedag i Rusland.

  Skred i Katyn

  To dage senere, kom præsident Dimitry Medvedev med de stærkeste russiske fordømmelser indtil nu af Katyn-massakren i 1940, og erkendte igen, at det var Stalin som var direkte ansvarlig for de mere end 22.000 højtstående polakker, der blev nakkeskudt af sovjetrussiske specialenheder.

  Søndag sagde den russiske præsident, at der er brug for en ny grundig undersøgelse af Katyn, da han deltog i præsident Lech Kaczynski begravelse i Krakow.

  Respekt fra NATO

  NATO’s generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen glæder sig også over de optimistiske vinde i det polsk-russiske forhold.

  – Det er klart for mig, at Rusland gør alt for at være en ven af det polske folk i denne svære tid, siger Anders Fogh Rasmussen i Bruxelles.

  – Polakkerne har udvist stort sammenhold og mod i en svær tid. Polens regering har vist, at selv om det politiske system i Polen er ungt, så er det også modent – modent nok til at modstå selv de voldsomste chok, sagde den danske NATO-generalsekretær.

  Polen rykker for sorte bokse

  Det polske forsvar rykkede i går formiddag de russiske efterforskere for lydoptagelserne af de sidste 30 minutter inden flystyrtet, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Tragisk uheld

  Alt tyder på et tragisk uheld som skyldes en kombination af vejr, pilot og manglende teknik, men polakkerne vil gerne hurtigt have vished for, hvad der præcist skete i kabinen og i cockpittet på det polske præsidentfly.

  Flyet styrtede ned i nærheden af lufthavnen ved Smolensk ved Katyn-skovene, den 10. april 2010 kl. 08:56 dansk tid.