Søndagslukning giver økonomiske tømmermænd

  flying_tiger_warszawa_jens_moerch_polennu

  Detailhandlen, som mange danske virksomheder er en del af i Polen, er hårdt ramt af en ny lukkelov, der forbyder butikker at holde åbent om søndagen. Den konstante vækst i den polske detailhandel er stoppet efter den nye lov – og indenfor flere områder har det betydet markant tilbagegang. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Det nye forbud mod at holde forretninger åbne om søndagen, er dyrt for shopping centre, cafeer og restauranter.


  Trods vedholdende løfter om det modsatte, så betyder den nye polske lov om søndagslukning store tab for de forretningsdrivende. Det viser den første undersøgelse, siden søndagslukningen blev indført i Polen.

  Næste 3 millioner færre

  I perioden fra 5. marts til 13. maj i år, har der været 2,75 millioner færre gæster i de polske shopping center. Værst er det gået ud og cafeer og restauranter, der kan notere en tilbagegang på 20 procent i forhold til samme periode sidste år. Inden for tøjbutikker, er der et fald på 7,4 procent i forhold til 2017.

  Hellige dage

  Det er regeringen der sammen med kirken, ønsker at holde søndage hellige, ved at lukke butikkerne.
  Polens statsminister Mateusz Morawiecki har gentagne gange afvist, at loven ville give mindre salg. Da han var vicestatsminister sagde han på en konference i Krynica sidste år:

  – Du kan købe brød om lørdagen i stedet for om søndagen. Og sko kan man købe på fredage, sagde den daværende tredobbelt minister Mateusz Morawiecki på konferencen.