Solidarnosc får egen central plads i Bruxelles

  Pladsen_ved_Europaparlamentet_skal_hedde_Solidarnosc_pladsen_Polen_EU

  Pladsen foran EU parlamentet i Bruxelles, hedder fra den 1. september 2010: Solidarnosc Square (Solidarnosc-pladsen).


  BRUXELLES: Pladsen foran EU-parlamentet i den europæiske hovedstad omdøbes til ’Solidarnosc Square’. Det har det belgiske bystyre netop besluttet efter ønske fra parlamentet.


  Pladsen foran den største europæiske demokratiske forsamling, EU-parlamentet, kommer fremover til at hedde Solidarnosc-pladsen (Solidarnosc Square).

  Betydning for Europa

  Navngivningen er gennemført på initiativ af det polske parlamentsmedlem, Jacek Saryusz-Wolski, der i foråret stillede forslag om det nye navn på grund af Solidarnosc betydning for det nye Europa.

  Nu har myndighederne i den belgiske hovedstad godkendt pladsens nye navn.

  Hurtig afgørelse

  Det er Polskie Radio der har fået nyheden bekræftet hos Robert Golanski, der er talsmand for formanden for Europa-Parlamentet. Han siger endvidere:

  – Jerzy Buzek (formanden, red.) havde bedt om en hurtig afgørelse i sagen med de bedste belgiske politikere, og han betegner tilsagnet som et symbol på solidaritet i hjertet af Europa.

  Jerntæppets fald

  Jerzy Buzek betegner endvidere afgørelsen, som en hyldest til den bevægelse, der førte til kommunismens sammenbrud og Jerntæppets kollaps.

  Solidarnosc 30 år

  Solidarnosc start markeres officielt som den 31. august 1980, da Lech Walesa og arbejderne på skibsværftet i Gdansk, underskrev den historiske aftale med de kommunistiske myndigheder.

  En aftale der betød, at de første frie og uafhængige fagforeninger i et østblok-land kunne starte. I år er det 30 år siden, og det markeres med koncerter, konference og events i Gdansk.

  Officielt 1. september

  Dagen efter 30 årsdagen i Gdansk, 1. september 2010, vil den ’nye’ plads foran EU-parlamentets bygning skifte navn til Solidarnosc Square.

  Der vil i samme forbindelse blive arrangeret en ’indvielse’ af den nye Solidaritets pladsplads.

  LÆS MERE

  solidarnosc.dk: Dansk hjemmeside om Solidarnosc