Sorte polske kvinder strejker på international kampdag

  maja_8_marts_kvinde_demo

  Den berømte polske skuespillerinde Maja Ostaszewska er en af de mange kvinder, der i oktober med sorte paraplyer fik demonstreret så markant, at Polens parlament skiftede mening om en skrap abortlov på en bare en weekend. Nu går hun og mange andre af de sorte polske kvinder igen på barrikaderne, når det er international kvindekamp dag onsdag den 8. marts. Foto: Maja Ostaszewska/Privatfoto.


  WARSZAWA: På kvindernes internationale kampdag onsdag, har de sorte polske kvinder med paraplyer varslet strejker og demonstrationer i 53 byer.


  På onsdag den 8. marts er det kvindernes internationale kampdag. Det har fået de sorte polske kvinder, der blev verdensberømte under abortdemonstrationer i oktober, til igen at komme på barrikaderne.

  Den nationale uformelle bevægelse Kvinder Strejker er et partipolitisk uafhængig netværk, der slog igennem, da det sidste år fik parlamentet til at skifte mening om en streng abortlov over en weekend.

  Sorte Fredag

  Strejkerne og demonstrationer skete fredag, den 3. oktober – og dagen er siden kaldt for Sorte Fredag. Dengang var der demonstrationer og strejker i 200 polske byer, samt en række byer i udlandet med mange polakker.

  Tusindvis af sorte kvinder

  Siden er de sorte paraplyer blev et stærkt symbol for de polske kvinders kamp for ligeløn, ligestilling og retten til eget liv. Og onsdag fortsætter løjerne i mindst 53 polske byer, oplyser arrangørerne.