Sorte polske protester for kvinders rettigheder

  maja_ostaszewska_black_protest

  Maja Ostaszewska blev interviewet på live-tv af Newsweek Polskas populære chefredaktør, Thomas Liz. Han var en berømt tv-vært ved det statskontrollerede TVP indtil den nye regering blev valgt i Polen for et år siden. Til Liz fortalte Maja Ostaszewska om den aktuelle polske kamp for kvinders rettigheder og adgangen til abort. Foto: Screendump.


  WARSZAWA: Mandag var sorte polske kvinder og mænd igen i demonstrationer over det meste af Polen for kvindernes rettigheder.


  Der var demonstrationer mandag eftermiddag i de fleste store byer i Polen. Hvor mange der har deltaget i de polske byer, er det umuligt at få troværdige oplysninger om. Men ingen tvivl om at sorte kvinder med sorte paraplyer, var tydeligt på barrikaderne søndag og mandag.

  Droppede totalforbud

  Tidligere på måneden droppede parlamentet en lov om et nyt total abortforbud. Sorte kvinders protester satte en skræk i livet på de polske politikere, der på få dage skiftede mening.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polens parlament dropper ny skrap abortlov

  11 krav

  De polske kvinder har i forbindelse med protesterne søndag og mandag, iværksat en underskriftindsamling, til støtte for 11 krav til Polens ledelse om kvinders rettigheder.

  SE KRAV
  polennu.dk: Sorte kvinders 11 krav (polsk)

  Ny abortlov

  Blandt punkterne er blandt andet kravet om en liberalisering af abortloven. Kvinderne kræver også, at den nuværende abortlov respekteres, da flere sygehuse i dag nægter at foretage en abort, selv om fosteret er skadet og kvindens liv er i fare. De samme steder vil de heller ikke foretage abort efter voldtægt eller incest.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polske kvinder i sort protest

  Ikke prævention

  – Abort skal ikke bruges som prævention, det er ikke vores hensigt. Men kvinder skal have friheden til at bestemme over egen krop, siger en af de polske kvinders talskvinder, den berømte polske skuespillerinde Maja Ostaszewska.

  Kendt ansigt

  Hun var en af hovedkræfterne bag de omfattende demonstrationer i begyndelse af måneden, og er blevet et symbol for de polske kvinders rettigheder.

  Præsident fruen

  Hvad Polens førstedame Agata Dudas mener om de sorte kvinders protester er stadig uvist i de polske medier, trods flere forsøg. Kritikken har fået hendes mand, præsident Duda til at reagere:

  – Min hustru er førstedame, og skal ikke blande sig i politik. Det er mig der er valgt, siger Polens præsident. Han er ikke enig med de polske kvinder i deres krav, men er på helt på linje med Polens stærke mand, partiformand Jaroslaw Kaczynski, der mener at fødsler i langt større omfang gennemføres, selv om barnet har skader. Partiformanden har bebudet et nyt abort forslag, der gør den skrappe abortlovgivning endnu skrappere. Denne udtalelser der faldt efter demonstrationerne i begyndelsen af måneden, er også en af baggrundene for de nye protester søndag og mandag.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polens stærke mand vil stramme abortreglerne

  Den forbudte paraply

  Et andet symbol for de polske kvinders kamp, er et billede med Solidarnosc og en sort paraply. Men det logo, må kvinderne ikke bruge. Fagforeningen Solidarnosc, der traditionelt støtter regeringspartiet PiS, har nedlagt forbud overfor de polske kvinder. De må ikke bruge Solidarnosc logoet, selv om det er symbolet for polakkernes frihedskamp. Det er lykkedes polennu.dk at finde et billede af det forbudte logo.

  SE FORBUDT LOGO
  polennu.dk: Kvindernes sorte Solidarnosc logo