Statsminister: EU-penge til Polen uden betingelser om retsstat

Den polske statsminister Mateusz Morawiecki og den ungarske Viktor Orban havde de store smil fremme, da de i morges fejrede at EU-landene havde droppet kravet om at sammenkæde retsstaten med pengestrømmen til de to lande. Foto: Krystian Maj/KPRM.

BRUXELLES: Polen får 124 milliarder euro, og der er ingen direkte betingelser om retsstaten for EU-penge, siger en glad polske statsminister. Fra EU lyder der andre toner.

 


 

Tidligt i morges blev de 27 EU-ledere enige om budgettet for EU for perioden 2021 til 2027, og den særlige corona-hjælpepakke. Men der er tilsyneladende forskel på, hvordan landene har opfattet aftalen, allerede på den første dag.

Den polske statsminister Mateusz Morawiecki siger til det polske statskontrollerede nyhedsbureau PAP, at Polen får 124 milliarder ud af aftalen, og han understreger at pengene kommer ”uden at der er nogen direkte forbindelse til betingelser om retsstaten”.

På et fælles pressemøde tirsdag morgen med den ungarske statsminister Viktor Orban, sagde de samstemmende, at ethvert forsøg på at kombinere retsstats-principperne med budgettet straks blev afvist, skriver PAP.

– Der bliver ikke nogen sammenkædning mellem de to emner – retsstatsprincipper og budgetdisciplinen. Der vil ikke være nogen forbindelse mellem politiske og økonomiske spørgsmål. Ellers ville effekten af den økonomiske hjælpepakke og budgetplanen blive væsentlig reduceret.

– Deres hensigt var at indføre en ny ordning, eller et nyt instrument, en mekanisme, der kunne kombinere politik og penge, men det fik vi stoppet. De har ikke længere en chance for at skabe et sådant regime, sagde Viktor Orban imorges ifølge det polske nyhedsbureau PAP.

Meddelelsen fra Ungarns og Polens statsministre står i skærende kontrakt til de oplysninger, som EU-ledelsen har givet. Også Danmarks statsminister Mette Frederiksen sagde i morges, at det var lykkedes at koble retsstatsprincipperne sammen med pengestrømmen fra EU.

polennu.dk følger sagen.