Statsminister kræver kommission om vindmøller

DONG_bygger_sin_tredje_vindmøllepark_i_Polen
En ny lov om vindmølleparker, har fået Polens fungerede statsminister til at kræve en kommission om vindmøller og loven om vindmølleparker nedsat. Han betegner den nye lov som en ny Nord Stream 3 forbindelse. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister kræver en kommission om vindmøller, og han kalder en ny lov for en Nordstream 3 løsning.


Polens fungerende statsminister Mateusz Morawiecki kræver en kommission om vindmøller. Det sker efter at et flertal i det nyvalgte parlament er enige om en ny lov, der skal gøre det nemmere at sætte vindmøller op i de polske landskaber.

Kommission om vindmøller

– Vi kræver en undersøgelseskommission om de regler om vindmølleparker som er foreslået af parlamentsmedlemmer fra Polen 2050/Den Tredje Vej og Borgernes Platform. – Loven er ikke i polakkernes interesse, så i hvis interesse er det, hvem har de talt med reglerne om, hvem har presset på for en løsning – udenlandske producenter? – sagde Mateusz Morawiecki på en pressekonference mandag.

– Det er en af ​​de største juridiske fejl, der er lavet i løbet af de sidste 30 år, og det er derfor, vi kræver en undersøgelseskommission til at kontrollere, hvem der har lavet reglerne, siger statsministeren.

Den nye lov gør det muligt at opfører vindmøller med 300 meters afstand til bebyggelse, ligesom det skal være muligt at ekspropriere jord og ejendom, for at opsætte vindmøller.

Statsministeren, der ventes at miste sig job i næste uge, er fast retorisk modstander af Tyskland i lighed med partiet Lov og Retfærdighed (PiS). Det er samme parti der kræver krigsskades erstatning af Tyskland for Anden Verdenskrig.

I hans argumentation mod loven fremhæver han, at der tillades brug af brugte komponenter til opførsel af vindmølleparker.

(Fortsættes under)

Polens statsminister 100 kampvogne
Polens statsminister Mateusz Morawiecki kræver kommission om vindmøller.

Vindmølleparker: Nord Stream 3

– Det betyder, at skrot fra Tyskland skal importeres til Polen og bruges som reservedele i polske vindmøller. Så det er måske et nyt kabel fra Tyskland, kald der for Nord Stream 3, sagde statsministeren med henvisning til de kontroversielle tysk-russiske gasledninger.

Loven om vindmølleparker er udarbejdet af et flertal i parlamentet. Det er den nye koalitionen i det nyvalgte parlament, der står bag loven. Det er samme flertal der står bag Donald Tusk, som ventes indsat i næste uge som ny statsminister.

Intern uenighed?

Loven har givet anledning til intern uenighed i den nye koalition, og statsministeren fortæller, at flere medlemmer bag loven har kontaktet ham. De mener også, siger statsministeren, at der skal kræves en kommission om vindmøller, der skal klarlægge forløbet omkring den nye vindmølle-lov. Imens er lovforslaget til behandling, og der tales om at ændre afstandskravet 500 meter, og ikke 300 som i lovforslaget.

Kampen om vindmøllerne fortsætter.