Statsminister truer præsident med at udskrive valg

Donald Tusk 4. juni protestmarch
Det polske regeringsparti Borgernes Platform der har statsminister Donald Tusk som formand, fører i seneste måling forud for søndagens valg til Europa-Parlamentet. Fra midnat er der spærretid i Polen, hvilket betyder at der ikke må føres valgkamp eller politiske aktiviteter med relation til valget. Sådan er det ved alle officielle demokratiske afstemninger i Polen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister Donald Tusk truer nu præsident Andrzej Duda med at udskrive valg, hvis ikke han godkender finansloven onsdag.


Polens statsminister Donald Tusk truer nu direkte med at udskrive valg, hvis ikke præsident Andrzej Duda underskriver finansloven. Det sagde han på tirsdagens pressekonference.

Deadline er onsdag

Finansloven ligger på præsidentens skrivebord, og senest onsdag skal han beslutte, om han vil underskrive finansloven eller sende den til vurdering i forfatningsdomstolen. På den måde kan den forsinkes i mindst to måneder, og give Donald Tusk regeringen store problemer.

– Jeg tror ikke, præsidenten vil beslutte sig for at foretage et sådant skridt (sende finansloven til forfatningsdomstolen, red.) Det vil være et irrationelt træk, sagde Tusk.

– Hvis præsidenten efter ordre fra præsident Kaczyński gerne vil forhindre folk i at hæve deres penge, så vil jeg måske – sammen med koalitionspartnerne – omgående beslutte at forkorte embedsperioden og udskrive nyvalg, sagde Donald Tusk.

En manglende underskrift fra præsidenten på finansloven, vil betyde at de offentligt ansatte ikke får de store lønstigninger, som de er blevet lovet. De polske fagforeninger appellerer til præsident Duda om at skrive under for at undgå flere økonomiske lidelser efter corona og krig.

(Fortsættes under)

Det seneste parlamentsvalg var den 15. oktober. Et valg der betød, at Donald Tusk kunne blive statsminister den 13. december, efter at præsident Andrzej Duda havde forsinket indsættelsesprocessen. En polsk valgperiode til overhuset (Senatet) og underhuset (Sejmen) er normalt fire år.

Svar fra præsidentpaladset

– Hvis statsministeren mener, at et valg er nødvendigt, fordi han måske ønsker at eliminere sine koalitionspartnere, så bør han indgive en anmodning om opløsning af Sejmen (til præsidenten, red.), siger chefen i præsidentpaladset Marcin Mastalerek til Wirtualna Polska.

Travl onsdag for præsidenten

Onsdag aften hylder det officielle Danmark præsident Andrzej Duda ved en gallafest i Kongeslottet i Warszawa. Danmarks Kong Frederik X, fire danske ministre og en lang række danske erhvervsfolk deltager i festlighederne i det mondæne Kongeslot i den gamle bydel i den polske hovedstad.

DR Horisont om Polen

Tirsdag aften viste DR 1 TV et afsnit af Horisont, som handler om magtspillet i Polen. Kan anbefales.

Foto: DR Horisont.

LINK: DR Horisont, 30. januar 2024 om Polen

 

Valg eller ej. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.