Statsminister vil have EU til at droppe retssager

  morawiecki_2018

  Polens statsminister Mateusz Morawiecki mener at EU-kommissionen skal trække sagerne mod Polen, da det alligevel vil ske efter Europa-Parlamentsvalget i maj. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens statsminister forventer at EU-kommissionen dropper sagerne mod Polen efter Europa-parlamentsvalget i maj.


  Trods en klar dom fra EU-domstolen, flere verserende sager – herunder den skrappe artikel 7 sag – så har Polen ikke tænkt sig at rette ind, når det gælder forhold om retsstaten. Det siger Polens statsminister Mateusz Morawiecki til Finansiel Times. Han satser på at EU-parlamentsvalget i maj, vil ændre situationen gennem en valgsejr til nationalister og euro-skeptiske partier.

  Han mener at valget vil ændre EU, og opfordrer derfor allerede nu til, at EU-kommissionen trækker sagerne mod Polen tilbage.

  – Bruxelles og Europa-Kommissionen skal være meget lydhør for, hvad der sker i landene. . . og især skal stemmerne fra de centraleuropæiske lande høres meget tydeligere, sagde Morawiecki.

  Forstår os ikke

  – Folk i Bruxelles forstår helt ikke situationen i de tidligere kommunistiske lande, mener statsministeren – og tilføjer at Lov og Retfærdighedspartiets revision af retsvæsenet, som kritikere kalder for angreb på retsstaten, er nødvendig for at udrydde de sidste rester af Polens kommunistiske fortid.

  Sagerne fortsætter

  Den polske statsministers udtalelser får næppe konsekvenser for de igangværende sager mod Polen, men understreger endnu engang, at den polske ledelse ikke har tænkt sig at efterleve de aftaler som Polen har indgået med sine partnere i Europa.

  Der er valg til Europa-Parlamentet i maj, valg til det polske parlament senest til efteråret.