Stigning i polsk eksport trods russisk importforbud

  glade_grise_i_Polen_0

  Smil har erstattet bekymring i Polen, efter at nye tal viser, at den polske eksport af fødevarer er steget, trods omfattende forbud mod polsk svinekød i blandt andet Rusland. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Trods russisk forbud mod polsk svinekød, er den polske eksport af fødevarer steget i årets første kvartal.


  Polens landbrug har ifølge ARR opgjort, at den polske eksport af fødevarer er steget med 7 procent i årets første kvartal. Det er overraskende, da Polens eksport til blandt andet Rusland er stoppet på grund af svinepest, der er udbrudt i Hviderusland.

  Ukraine åbner igen

  Tallene har udløst glæde, da Rusland er Polens tredje vigtigste marked. Trods den manglende russiske omsætning er salget steget, og Ukraine har netop meddelt, at markedet der genåbnes for polsk svinekød den 28. maj.

  Flere ikke-EU-lande, herunder Kina, Japan og Sydkorea, har fulgt Ruslands eksempel på at blokere import af polsk svinekød i februar efter udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) ved Polens grænse til Hviderusland.

  Salg til EU-lande

  80 procent af de polske fødevarer der blev solgt i første kvartal af 2014, var til andre EU-lande. Salget udgjorde mere end 5 milliarder euro.

  I 2013 var Rusland den tredje største importør af polske fødevarer efter Tyskland og Storbritannien. Polen eksporterede fødevarer for næste 20 milliarder euro i 2013.