Stor jysk-fynsk interesse for Gdansk regionen

neptun_gdansk_lars_moeller_polennu

Mange danskere har fundet vej til kystbyen Gdansk i Polen. De fleste har formentlig været forbi et af byens vartegn, Neptun springvandet på hovedgaden i den gamle bydel. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


AARHUS: Interessen for Gdansk i Polen er øget markant i Danmark. I denne uge kom nyheden om fem ugentlige flyafgange til byen fra jyske lufthavne.


Der er sket meget siden den første direkte flyforbindelse mellem Vestdanmark og Gdansk i Polen blev introduceret i sommeren 2015. I denne uge blev det meddelt, at ruten mellem Billund/Legoland og Gdansk udvides med yderligere en ugentlig afgang. Og ikke nok med det. Fra oktober begynder Ryanair to ugentlige flyvninger fra Aarhus, der er en af de to europæiske kulturhovedstæder i 2017.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Gdansk regionen er en magnet for turisme

Dansk interesse øget

Men hvorfor er interessen for Gdansk blevet så stor, på så kort tid? Byen er netop nomineret som Europas bedste rejsemål 2017, så der er mange gode grunde til de stigende interesse. Der er sikkert mange forklaringer på øgede danske interesse, men sikkert er det, at et besøg i Gdansk i Polen overrasker de fleste danskere der ikke har været der før.
Forventningerne hos danskere inden afrejsen er ofte lave ”da det jo er Polen”. Men det danskerne oplever er overvældende og ikke mindst til meget lave priser. Det måtte cirka 6.000 danskere også konstatere, da de besøgte byen i januar sidste år, da de danske håndbolddrenge spillede deres tre indledende kampe ved EURO 2016 i Gdansk. Og de mange fans var glade for byen, og ville komme tilbage. Flere af de største danske håndboldprofiler sagde endda også, at Gdansk var det bedste sted de havde været. Gennem en uge skulle tiden for de mange danske fans bruges på andet end de tre timers håndbold. Det blev den første store koordinerede invasion af havnebyen Gdansk.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Ingen dansk ballade i Gdansk

Og i 2014 var Polen på alle århusianers læber, da polakkerne gjorde en festlig forskel i forbindelse med EM i herrehåndbold, hvor de hvid-røde havde base i Aarhus. Her var Gdansk også en af de byer, der deltog i de aarhusianske festligheder. Men der er mange flere grunde til den store interesse.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polen støtter Danmark i aften ved EM håndbold

Den øgede interesse hænger også sammen med, at der bor mange polakker i det midtjyske og på Fyn. Det danske sengegigant Jysk har hovedkontor for Central- og Østeuropa i Gdansk, ligesom Arla også er en stor arbejdsgiver i Gdansk. Vi har kigget nærmere på hvorfor Gdansk er så interessant, og hvorfor nabobyen Sopot også er et besøg værd – sommer og vinter.

Hvad er der med Gdansk?

Den historiske hansestad Gdansk er ikke bare en by ud til Østersøen, men lidt af en turistperle og et oplagt sted til en forlænget weekend, eller det der er længere. Flere og flere danskere, nordmænd og svenskere har opdaget byens og regionens mange kvaliteter. Området kaldes også for Trebyen, som består af de sammensmeltede byer: Gdansk, badebyen Sopot og havnebyen Gdynia. Trebyen er et område på størrelse med Storkøbenhavn, arealmæssigt og befolkningsmæssigt, og rummer et hav af attraktioner og muligheder for turister i alle aldersgrupper og med næsten alle interesser. Og vel at mærke; til priser der typisk er det halve af priserne i Danmark. Går man på markederne eller i de mindre butikker er besparelserne endnu større. På trods af de lave priser, er service og kvalitet på et overraskende højt niveau. Og det er til trods for at polakkerne og byen har en turbulent historie.

Centrum for historie

Gdansk har gentagne gange i historien spillet en afgørende rolle for udviklingen i Europa. Det var på Westerplatte ud for Gdansk, at Anden Verdenskrig begyndte. Fra den gamle bydel i Gdansk kan man sejle med et sørøverskib – der tilbyder fuld forplejning – ud til Westerplatte, eller man kan vælge en af de ordinære turbåde, hvis man ikke er til live-musik, børn med sørøver pistoler eller rusten bægerklang. Vil man være mere landfast, er der også både taxa og busser ud til det historiske sted, hvor polakkerne heroisk kæmpede en ulig kamp mod tyskerne i forsvaret af Polen. I byen er verdens største museum for Anden Verdenskrig netop åbnet tæt på den gamle bydel. Et imponerende museum, der absolut er et besøg værd.

Lech Walesas Gdansk

Gdansk er også verdensberømt for Lech Walesa, elektrikeren der stod i spidsen for en strejke på byens skibsværft i 1980, som var det første succesfulde oprør mod kommunismen og Sovjetunionen. Ni år senere fik polakkerne sin frihed, efter 50 års besættelse – fra Anden Verdenskrigs start og frem til juni 1989. Det blev begyndelsen på ende for kommunismen i Europa og Sovjetunionen. Historien om strejkelederen Lech Walesa, manden der blev sit lands præsident og modtager af Nobels Fredspris – og leder af Polens folkelige oprør under Solidarnosc-navnet – kan opleves til alle sansers gunst i det nye European Solidarnosc Center (2014), der er bygget ud for det historiske skibsværft. Den store røde rustne bygning rummer cafeer, restauranter, konferencelokaler, bibliotek og meget andet, og en utrolig spændende udstilling, der bare skal ses. Og på en heldig dag kan man få et glimt af 71-årige Lech Walesa der har kontor i centret, og som stadig arbejder for demokrati i Europa – og han har travlt, siger han til polennu.dk’s udsendte. Polens nyere historie blev skrevet i Gdansk, og det er man heller ikke i tvivl om efter at have besøgt Solidarnosc udstillingen, hvor man også får en større forståelse for spillet mellem USA og Sovjetunionen under den Kolde Krig. Et sted der bare skal opleves.

Gamle bydel og havnefronten

Efter det historiske og storpolitiske vingesus foran skibsværftet, går vi gennem den hyggelige hovedgade i gamle bydel. Her kommer man nemt til at tænke på, hvordan det dog er lykkedes polakkerne at genopbygge Gdansk så imponerende efter Anden Verdenskrigs ødelæggelser. De historiske bygninger fremstår som var de århundreder gamle og særdeles velholdte. Ikke mindre end 80 procent af Gdansk blev jævnet med jorden under Anden Verdenskrig, men det opdager man i dag kun på byens museum eller på de gamle plakater. De smukke bygninger pryder hele vejen på hovedgaden, og vi kommer forbi Neptun-springvandet, som er et godt og centralt mødested, når man er flere på tur med forskellige interesser. Selv om vi befinder os blandt gamle og smukke bygninger, så møder vi moderne restauranter, cafeer og specialbutikker hele vejen. Og det fortsætter. For enden af hovedgaden, som er en gågade, er der et meget charmerende og hyggeligt havnekvarter, der er spækket med spændende cafeer og restauranter med hver sit helt eget speciale. Trafikken i havnen ved den gamle bydel er mest forbeholdt fritids- og lystbåde samt turist- og rute både.

Sopot strand og nat

Er man til sol og strand, så er der ikke langt til den populære badeby Sopot. Der kan man komme til fra Gdansk i taxa eller tog på under en halv time. Ud over en dejlig bred sandstrand og mange muligheder for afslapning, så finder man også Europas længste badebro i badebyen, der i mange år har været et eksklusivt ferieparadis for fornemme badegæster fra hele verden.

Strand i Polen?

Det kan måske være svært at forestille sig, at der i den nordlige del af Polen – i Gdansk-bugten – ligger en eftertragtet badeby? Men det gør der, og sådan har det været i århundreder og med godt sommer- og badevejr meget af tiden. Byen er ikke bare kendt for sine fine brede sandstrande, men også som kurby med et væld af spa og wellness tilbud.

Partyby

Og Sopot er heller ikke alene en bade- og kurby, det er også party-area nummer 1 for festramte mennesker i området. Om natten er der gang i den på restauranterne, i de mange diskoteker og på natklubberne i byen og langs standen. Men, selv om der er gang i den i byen, så er der ikke larmende, irriterende musik og skrigende mennesker døgnet rundt. Polakkerne fester med stil.
Sopot byder på mange former for strandaktiviteter som surfing, faldskærm, beach volley og mange andre tilbud for børn i alle aldre. Der er også koncerter på stranden, ligesom der vises film i forbindelse med forskellige kultur festivaller, som der er af mange af. Byen har også sit eget sørøverskib, der sejler turister til Westerplatte ud for Gdansk. Det var her Anden Verdenskrig begyndte i 1939, og som først sluttede, set med polske øjne, i 1989 da Polen atter blev en fri og selvstændig nation.

Pamper paradis

Under kommunismen i Polen var Sopot et af de tre steder, hvor loyale partifunktionærer fra hele Sovjetunionen og fra de øvrige lande i Warszawa-pagten, blev sendt på ferie for at leve en liv i sus og dus. Det var som tak for tro tjeneste eller heltegerninger i kommunismens navn. Ud over Sopot var det Krim ud til Sortehavet i Ukraine, der nu er annekteret af Rusland og i Varna i Bulgarien, der også ligger ud til Sortehavet. Trods lavkonjunkturer og internationale kriser, så manglede der aldrig noget når Moskva’s helte skulle på sjov.
Det var også i Sopot, at Østblokken – som et kulturelt værn mod vestens Eurovision’s Melodi Grand Prix – lavede deres eget Melodi Grand Prix uden vestlig indflydelse. Ikke fordi det musikalske niveau var særligt højt, men det var en god anledning for pamperne til at stifte nærmere bekendtskaber med de unge, smukke og ofte letlevende sangerinder.

Centrum af Sopot

Hvis man kommer til Sopot med tog, eller hvis man beder en taxachauffør om at blive kørt til Sopot, så lander man midt i centrum – ved byens berømte hovedgade Monte Cassino. Gaden er opkaldt efter det vigtige slag på Monte Cassino i Italien, hvor polske soldater var med til at besejre fjenden under Anden Verdenskrig. Monte Cassino er en gågade og vi tager turen fra stationen ned gennem gaden og mod stranden. Gaden er spækket med forretninger, cafeer og restauranter, gøglere og andre underholdende elementer, der gør turen gennem gågaden fornøjelig.
Restauranterne byder på god mad, og de fineste af dem befinder sig på et højt gastronomisk niveau, uden at det på nogen måde betyder, at regningen kan slå bunden ud af nogen med en dansk indkomst. Og der kæles for maden, omkring serveringen og ikke mindst gøres der noget for den visuelle appetit. polennu,dk’s udsendte har på egen krop oplevet at få den bedste oksemørbrad med tilbehør gennem alle tider serveret på en fin restaurant i nærheden af Monte Cassino og banegården i Sopot.

Skæve hus

Har man været på restaurant og er blevet lidt vakkelvorn, så skal man ikke blive forskrækket når man kommer til Monte Cassino nummer 53, for her er huset nemlig mere skævt end tårnet i Pisa, Italien. Huset blev bygget i 2004 og står som et symbol på den særprægede arkitektoniske stil der hærger i Sopot. Mange kalder det også for pandekagehuset.
Når man har gået en halv times tid i et meget afslappende og nysgerrigt tempo fra banegården gennem Monte Cassino, når man ned til det store torv lige før stranden. Her sælger de fantastisk god is fra små boder, cafeer og restauranter ved det mondæne strandanlæg. På torvet ligger der også biografer og andre oplevelsescentrer pakket flot ind sammen med moderne restauranter, og med Hotel Sheraton og Grand Hotel på venstre side, og de mange cafeer og restauranter på højre hånd. I midten er byens berømt træmole, der fortsætter en halv kilometer ud i Østersøen.

Molen

Molen i Sopot er et af byens vartegn. Den er Europas længste træmole med sine 511,5 meter, hvoraf de 458 meter er ude i vandet. Den første badebro på stedet blev sat op i 1827 af den franske læge, Jean Goerge Haffner, der kom til området sammen med Napoleons soldater. Han besluttede sig for at blive og skabe et kur- og turiststed efter Napoleons nederlag i 1814. Den første badebro var 31,5 meter lang, og blev taget ned om vinteren. Haffner regnes for at være Sopots grundlægger. I 2011 blev Molen udbygget med en lystbådehavn for enden af broen, ligesom der nu også er restauranter og kajaklubber i det nye marina anlæg.

Overnatning

Der er mange overnatningsmuligheder i Sopot, lige fra campingpladser, hostels, camping-hytter, lejligheder, hotel-lejligheder, store hotel-kæder og luksus hoteller i en klasse helt for sig. Ikke bare med hensyn til konformt og service, men også i et historisk perspektiv.
Hotel Grand er det mest berømte af dem alle i området. Det ligger direkte ud til Gdansk-bugten og i centrum af Sopot for enden af Monte Cassino. Det mondæne hotel blev bygget for hundrede år siden, for at byen kunne tiltrække velhavende gæster til kurstedet. Fra begyndelsen blev det kaldt Kasino Hotel, og hotellet var det mest fornemme og dyreste sted i Sopot. Men hotellet er også en del af Europas historie. Hotellet blev nemlig ved Anden Verdenskrigs udbrud i Gdansk i 1939 brugt af den tyske generalstab som hovedkvarter under angrebet på Gdynia og halvøen Hel. Adolf Hitler omdannede dengang hotellet til sit eget hovedkvarter. Det var også her, at Adolf Hitler for første gang så Charlie Chaplins film: Diktatoren, som er en parodi på Hitler.
Kun ti procent af byen blev ødelagt under krigen, og det er formentlig fordi den tyske generalstab havde sit domicil i Sopot. I Gdansk blev 80 procent af byen ødelagt af tyskerne.
I slutningen af krigen fungerede hotellet som lazaret, men efter at russerne indtog byen blev det igen omdannet til generalstabens hovedkvarter. Men denne gang var det for Ruslands Røde Hær. Efter krigen blev hotellet omdøbt til Grand Hotel, og har siden været byens berømte og mest fornemme hotel. Trods navneskiftet, er der fortsat et kasino på stedet. Hotel Grand er ikke uden grund et besøg værd, det er luksus fra morgen til aften og fra kælder til loft. Et ophold her er en enestående rejse gennem tiderne, og man mærker de historiske vingesus allerede i hotellets foyer.

Mera Spa Hotel

Flere af hotellerne langs stranden er indrettet, så man uanset årstiden kan se ud over stranden og Østersøen, mens man bader rundt i indendørs eller udendørs svømmebassiner eller nyder et spabad på første parket. På Mera Spa Hotel der ligger 800 meter fra Sopots travle turistcentrum, kan man fra hotellets øverste etage få servering fra bartenderen, mens man kigger ud over det formentlig koldere vand i Gdansk bugten i Østersøen. Det nye Hotel Mera Spa er et godt eksempel, på et af de store luksushoteller der kan matche ethvert kræsent sind. Mera Spa i Sopot er Polen største spa og wellness hotel, og har en helt unik indretning. Der er kælet for enhver detalje på det luksuriøse hotel, der har værelser og suite til ethvert behov, og med en udsigt der ikke findes magen på de kanter.

Skønhedspleje og massage

I spa og wellness afdelingen kan man nyde flere forskellige slags bade, ligesom der er forskellige temperaturer og typer af vand, i de mange mindre bassiner der er på hotellet. Gæsterne gør flittigt brug af de mange tilbud der findes for skønheds og velværds fremmende foranstaltninger. Fuld kropsmassage med sten, ansigtsbehandlinger, manicure og pedicure med tilhørende massage og mange andre typer behandlinger tilbydes til rimelig priser og i helt fantastiske omgivelser. Og der er naturligvis en badekåbe og en lækkert badehåndklæde til alle gæsterne.
Værelserne er imponerende flotte og alle med en lille balkon, og store rummelige badeværelser med alt udstyr. Der er flere restauranter på Mera Spa, og en aftenbar der tilbyder flot service i en hyggelig atmosfære med åben ild fra pejsen. Og er det ikke nok, så kan man gå udendørs ved baren og få varmet sin mad eller sig selv ved grillen.

Flot service

Det er den svenske Ikea-ejer der har investeret i hotel-bygningen, men det betyder ikke at man skal gøre noget som helst selv som gæst på hotellet. Tværtimod, her er der en overdreven god service og intet er overladt til tilfældighederne. Hotellet har specialiseret sig i eksklusiv høj service til kvalitetsbevidste spa- og wellness hungrende personer.
Sopot er en oplagt mulighed for at opleve en af Europas mest eftertragtede badestrande og kurbyer gennem flere århundreder, og selv om Sopot er Polens dyreste by, så er prisniveauet med danske øjne stadig urimeligt lavt og servicen overraskende høj.

Hvis man skal forkæle sig selv, eller dem man holder af, så er Sopot og Gdansk på alle måder et godt valg…