Stort polsk rock ikon død

  kora_doed

  Olga Sipowicz er død af kræft i nat. Hun var under navnet Kora en af Polens førende rockmamas. Her ses Kora ved en Maanam koncert i 1985. Kora blev 67 år. Foto: Herrzipp.


  OPDATERET: Et af Polens førende rockikoner Kora – med det borgerlige navn Olga Sipowicz – er død.


  Sanger, sangskriver, forfatter og digter Olga Sipowicz – med kunstnernavnet Kora – er død efter fem års kamp mod kræft. Hun blev 67 år.

  Kora blev populær i begyndelsen af 1980’erne som forsanger i rockgruppen Maanam, og hun var også kendt for sit samfundsmæssige engagement. Gruppen har udsendt 18 album og 33 singlehit. Det var især Koras tekster og karisma, der gjorde Maanam populær. Gruppen blev opløst i 2008.

  Misbrugt i kirken

  Kora blev som ung misbrugt seksuelt af en katolsk præst, og stod for få år siden frem med historien.

  Ulykkelig i døden

  Kora var aktiv i kampen for et frit og demokratisk Polen, da hun sammen med Lech Walesa og Solidarnosc var en del af oprøret mod de kommunistiske magthavere. Og trods sygdom, har hun heller ikke holdt sig tilbage med kritikken af den polske ledelse. Til Newsweek Polska sagde hun sidste år:

  – Magthaverne er ved at smadre mit land, partiet (regeringspartiet PiS) har lagt sin klamme hånd om staten. Det gør at min lykke ved afslutningen af mit liv bliver ødelagt. Alt det som jeg troede på og arbejdede for. Jeg var ubeskrivelig lykkelig, da kommunismen kollapsede og da vi siden blev medlemmer af NATO og EU, sagde Kora.

  Walesa: Karismatisk

  – Hun gav håb i en svær tid, og var en støtte for Solidarnosc, siger tidligere formand og præsident i Polen, Lech Walesa i forbindelse med sangerens død.

  – Vi vil altid huske hendes koncerter og hendes særlige karisma, siger den polske Nobels Fredsprismodtager.

  Kora i Danmark

  Kora var gennem årtier en fremtrædende kunstner, og har høstet adskillige priser og anerkendelser i og uden for Polens grænser. Men også internationalt høstede hun stort bifald. Blandt andet på Roskilde Festivalen i 1983, hvor hendes band fyldte mere på plakaten end danske bands som Lars Lilholt Band og TV-2.

  Olga Sipowicz efterlader sig sin mand af andet ægteskab, Kamil Sipowicz og to sønner, skriver IAR.

  HØR OGSÅ
  Youtube: Klip fra Kora koncert 1993