Strejker fra egne rækker truer regeringen

  strejker_i_polske_kulminer_mod_lukning_polen_polennu

  Offentlige ansatte har varslet arbejdsnedlæggelse og protestdemonstrationer den 22. september, hvis ikke regeringen giver dem en lønforhøjelse der er større end inflationen. På billedet er det minearbejdere Arkivfoto.


  WARSZAWA: Nervekrigen mellem regeringen og de regeringstro fagforeninger over lønningerne indenfor det offentlige er i gang.


  Polens regering har tilbudt de offentligt ansatte en lønstigning på 2,3 procent, eller det der ifølge myndighedernes forhandlere, svarer til inflationen. Sygeplejerskerne kræver en lønforhøjelse på 400 zloty om måneden, og får de ikke deres krav opfyldt, vil de protestere og iværksætte strejker. Forhandlingerne er i gang.

  22 september

  En stor protestdemonstration er allerede planlagt til den 22. september, hvor Polens lærere, politibetjente, brandmænd, fængselsbetjente, social og sundhedsmedarbejdere og folk fra militæret samt embedsmænd, vil nedlægge arbejdet og gå i gaderne. Hvis ikke det er nok, vil de offentlige ansatte demonstrere og strejke hver uge på skift, har OPZZ Solidarnosc fagforeningerne gjort det klart for regeringen.

  Stort dilemma

  De varslede strejker er et stort dilemma for det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS). De fleste fagforeninger støtter PiS-regeringen, og modstand og oprør fra netop denne gruppe er uheldigt for det største polske parti, få måneder før det vigtige lokal og regional valg.

  Valg 21 oktober

  Da strejkerne kan påvirke valget, vil regeringspartiet formentlig gå ind på fagforeningernes krav og give de fornødne lønforhøjelser, for at købe sige til ro før valget. I modsat fald, vil strejkerne kunne få afgørende indvirkning på lokal og regionalvalgene den 21. oktober. Og i polsk politik kan alt ske.