Succesfuld polsk plakatkunstner er død

  polennu_ryszard_kaja_plakater

  Ryszard Kaja var kunstneren bag serien Plakater fra Polen, der omfatter 160 plakater fra byer og egne i Polen. Arkivfoto.


  POZNAN: Den storsælgende polske plakatkunstner, maler og scenograf Ryszard Kaja er død. Han blev 57 år.


  Den succesfulde plakatkunstner Ryszard Kaja er død. Han blev født i Poznan ud af en kunstnerfamilie. Faderen, Zbigniew Kaja, var en af Polens mest kendte plakatkunstnere og hans mor, Stefania Kaja, var keramiker.

  Debut som scenograf

  Ryszard Kaja blev uddannet ved kunstakademiet i Poznan i 1984, og i 1989 debuterede han som scenograf. Scenografien var hans primære udtryksform i de næste 11 år, hvor han skabte fortryllende universer til over 150 produktioner både opera, ballet, drama og film.
  Han arbejdede ved teatre i Lodz, Warszawa, Wroclaw, Szczecin og Poznan, men der var også bud efter ham fra udlandet. Det bragte ham til bl.a. Frankrig, Tyskland, Argentina, Israel og Egypten, og i 1998 blev han tildelt den prestigefulde ”Medalje til Unge Kunstnere”.

  Plakat fra Polen

  Fra år 2000 helligede han sig plakatkunsten, som har en lang og fornem tradition i Polen. Herhjemme bruger man oftest fotos af de medvirkende på plakater for teater, film og kulturelle arrangementer, men i Polen er der en årelang tradition for, at plakaterne skabes af en kunstner.

  Ryszard Kaja designede plakater til en lang række forestillinger, festivaler og udstillinger, men i de sidste år fokuserede han især på serien ”Plakater fra Polen”.

  Serie på 160 plakater

  Det blev til ikke mindre end 160 plakater, der afbilder bygningsværker, natur eller andre særlige kendetegn og karakteristika fra forskellige byer og egne i landet. Der er Kulturpaladset i Warszawa, Folkets Hal i Wroclaw, den grønne drage fra Wawel-slottet, Tatrabjergene, de hvide prikker på blå baggrund, der pryder den traditionelle keramik fra Boleslawiec og meget mere.

  Kontroversiel kunstner

  Han var ikke bange for at bevæge sig ud i mere kontroversielle udtryk. Byen Lubiewo fremstillede han med to mænd, der holder i hånd, fordi Lubiewo også er navnet på en novelle med et homoseksuelt tema af Michal Witkowski. På en reklameplakat for polsk øl satte han den gyldne kapsel op som en glorie om flaskens hoved, hvilket førte til beskyldninger om blasfemi.

  Kaja benyttede sig af mange forskellige teknikker. Efter eget udsagn brugte han alt omkring sig lige fra blyant, blæk og gouache til kaffegrums, te og aske. Han holdt af både barokmusik og folkemusik.

  Der er ingen oplysninger om dødsårsagen. Ryszard Kaja blev 57 år.

  Skrevet af Christine Pryn