Ti år med polske nyheder og informationer på dansk

polske nyheder på dansk
KØBENHAVN: I dag er det 10 år siden, at polennu.dk for først gang bragte polske nyheder og informationer på dansk.

polennu.dk har i dag været på internettet i 10 år. Fejringen sker først til oktober, når polennu.dk kan fejre 10 år med polske nyheder på dansk. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


KØBENHAVN: I dag er det 10 år siden, at polennu.dk for først gang var at finde på internettet. Nyhederne kom til 17. oktober samme år.


Polen fylder rundt i år. Til november er det 100 år siden at polakkerne fik sin nation tilbage. Men det er ikke kun polakkerne der kan fejre rund fødselsdag i år.

10 år på nettet

I dag – den 18. januar 2018 – er det nemlig 10 år siden, at polennu.dk var at finde første gang på internettet. I begyndelsen blot med informationer på dansk om Polen og polakker. Først fra 17. oktober 2008 var der nyheder at finde på polennu.dk. Den 17. oktober i år, er også dagen for den store markeringen af 10-året for polennu.dk.

– polennu.dk blev løbet i gang i en tid, hvor de store danske mediehuse tømte deres pengekasser i en vanvittig og formålsløs konkurrence om at sidde på markedet for gratisaviser, siger chefredaktør Jens Mørch på fødselsdagen.

– I en tid med digitalisering, globalisering og skærpede miljøhensyn, så var den aviskrig jo fuldstændig vanvittig. Det var en kraftig medvirkende årsag til at polennu.dk blev etableret, så vi kunne vise de store bladhuse en ny vej. Men det var naturligvis fordi vi havde muligheden, i kombination med, at vi var et team som havde fået meget aktuel viden om Polen i forbindelse med polakkernes indtræden i EU, og vi syntes derfor også at det skulle komme andre til gode.

– Dengang var ambassaden en aktiv medspiller, og uden især diplomaten Radek Krajewiczs indsats, havde der næppe været noget polennu.dk, mener redaktøren. De to har sammen skrevet bogen: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa (2005).

– Da vi begyndte, fik vi at vide af kloge mennesker, at vi var verdens første uafhængige bilaterale nyhedsmedie, tilføjer redaktøren. Det er vi naturligvis stolte af, hvis det er korrekt, siger Jens Mørch.

Planer for 10 året

– Jubilæumsåret bliver fejret med markante ændringer af polennu.dk, og vi vil øge antallet af nyheder, samtidig med, at vi vil tage betaling for dele af indholdet. Det er ganske enkelt en nødvendighed, da vi i mange år fik projekt- og udviklingsstøtte fra det officielle Polen. Det gør vi ikke mere, siger Jens Mørch.

Også gdansknu.dk

Familiemedlemmet gdansknu.dk opprioriteres også i år og vil i lighed med polennu.dk gennemgå store forandringer. Nogle af ændringerne kommer i løbet af foråret i forbindelse med Lech Walesas besøg i Danmark, mens andre af tiltagene først præsenteres til oktober – når 10 års dagen for alvor skal fejres.