Tidligere statsminister ansatte 100 eksperter til valgkamp

Polens statsminister Mateusz Morawiecki indtil midten af december, fratrådt som et resultat af valget midt i oktober. Inden han tabte valgkampen, ansatte han 100 eksperter, til at hjælpe til i valgkampen. Skandalerne og voldsomt pengemisbrug i ministerierne rulles op. Præsidenten får orientering af Rigsrevisionen i forbindelse med et statsrådsmøde, den 13. februar. Foto: PiS-valgfoto.

WARSZAWA: Alle sejl blev sat til, da Kaczynski regeringen søgte genvalg. 100 eksperter blev ansat til valgkampen på statens regning, og andet misbrug er nu også afsløret af revisionen.


Siden Donald Tusk overtog statsministeriet i midten af december, er skeletterne væltet ud af skabene. De første undersøgelser viser et overdrevent forbrug af statens midler, og den daværende statsminister Mateusz Morawiecki ansatte 100 eksperter til hjælp i valgkampen. Det viser revisionens foreløbige resultater.

Det polske dagblad Dziennik Gazeta Prawna skriver, at et sandt jordskælv er på vej i regeringschefens kontor. Flere af forholdene om misbrug af statens midler, bliver overdraget til anklagemyndigheden.

Bekræfter 100 eksperter

Vicedirektøren for regeringens informationskontor, Maciej Wewiór, bekræfter oplysningerne fra revisionen.

– I slutningen af Mateusz Morawieckis regeringsperiode (Lov og Retfærdighed – PiS, red.), blev der ansat yderligere samarbejdspartnere – både som eksperter og i andre stillinger, siger han til Dziennik Gazeta Prawna. Nu bliver alle ansættelserne gennemgået.

Præsident og statsminister

Den polske præsident Andrzej Duda har indkaldt til statsråd den 13. februar kl. 13.00. Han vil protestere over at den nye regering rydder op i retsstaten, ligesom han – imod forfatningen – vil kræve at to dømte tidligere ministre fra præsidentens parti, kan genindtræde i parlamentet.

Donald Tusk har meddelt, at han vil lytte til præsidenten, som han skal ved disse statsråd, men at intet vil blive ændret af den grund. Den nye statsminister Tusk, vil bruge mødet – der delvist tv-transmitteres direkte – til at gennemgå den svindel og korruption, der er afsløret efter otte år med Kaczynski, PiS-partiet og præsident Andrzej Duda.

Statsminister Donald Tusk er overbevist om, at præsident Andrzej Duda slet ikke kender til svindlen.

100 eksperter og polennu.dk

100 eksperter eller ej. De penge kunne vi godt have brugt, vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med andre betalingsmidler ved at klikke på beløbet DKK 200,00 – DKK 500,00

Du kan også vælge at betale et fast månedligt beløb på DKK 50,00.