To danskere med i obduktion af Polens præsident

  smolensk_minde_tavle

  To danskere er med i obduktionen af den tidligere polske præsident Lech Kaczynski, der omkom i en ulykke i Smolensk i Rusland den 10. april 2010. Hver den 10. lige siden, har tvillingbror Jaroslaw krævet en ny undersøge af tragedien. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Dansk retsmediciner er tilbage i Odense efter at have obduceret Polens tidligere præsident Lech Kaczynski og hans hustru.


  Da liget af Polens tidligere præsident Lech Kaczynski og hans hustru blev gravet op i Krakow i mandags til obduktion på Retsmedicinsk Institut i Jagiellonian Universitet, var det med dansk deltagelse.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Liget af afdød polske præsident skal obduceres

  Lige kommet hjem

  Lederen af Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet, Peter Mygind Leth, er netop kommet hjem fra Polen, og han har foretaget obduktionen af præsidenten og hans hustru. Det bekræfter han i dag overfor polennu.dk. Andet ønsker Peter Mygind Leth ikke at kommenterer, da han som retsmediciner har tavshedspligt.

  Fra fire lande

  Peter Mygind Leth er sammen med en dansk kollega fra Syddansk Universitet og tolv andre retsmediciner fra Schweiz, Portugal og Polen, blevet bedt om at foretage en ny obduktion af det afdøde præsidentpar. Parret omkom i Smolensk den 10. april 2010 sammen med 94 andre højtstående polakker.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Lech Kaczynskis lig graves op først

  Troværdigt team

  – Dette team er absolut en garanti for, at forskningen bliver udført professionelt og objektivt. Den består af mennesker, der er anerkendt for deres videnskabelige resultater og autoritet, skriver det polske statskontrollerede nyhedsbureau PAP med henvisning til en ”anonym” kilde tæt på efterforskningen.

  I alt bliver 83 lig gravet op igen fra ulykken, da Polens nye stærke mand Jaroslaw Kaczynski og den polske anklagemyndighed, ikke tror på de officielle undersøgelser der er gennemført under den tidligere regering.

  Polen atter frit?

  – Polen bliver ikke frit igen før Smolensk er fuld opklaret, sagde Jaroslaw Kaczynski den 10. november, ved den traditionelle protestdemonstration foran præsidentpaladset i Warszawa der har fundet sted hver måned siden april 2010.

  73 næste år

  Obduktionen blev overværet af det afdøde præsidentpars datter Maria Kaczynski og den polske viceanklager Marek Pasionek. Ti af ligene fra Smolensk opgraves i år, mens de resterende 73 vil blive obduceret frem til sidste halvdel af 2017, oplyser viceanklageren.