To EU-ambassadører bliver alligevel polske

  Catherine-Ashton

  EU’s udenrigspolitiske chef Catherine Ashton har lavet en kovending i sagen om udnævnelsen af 115 ambassadører til EU’s nye udenrigstjeneste. Nu bliver der bl.a. plads til to polske udnævnelser. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Polen får alligevel tildelt to poster som EU-ambassadør, oplyser unionens udenrigspolitiske chef Catherine Ashton. Oprindeligt var Polen ikke blevet tildelt en eneste af de 115 udnævnelser som EU-ambassadør.


  For få uger siden udpegede EU ikke mindre end 115 ambassadører til unionens nye udenrigstjeneste. Af dem var kun to fra et af de ’nye’ medlemslande i EU.

  Ingen var fra Polen.

  Udnævnelserne vakte naturligvis en del ballade, og det har fået Bruxelles til at ændre planer. Polen tildeles nu to ambassadørposter.

  Polske diplomater skal repræsentere EU overfor Korea og Jordan.

  Mand og kvinde

  Til EU-ambassadørposten i Jordans hovedstad, Amman, er polske Joanna Wronecka udpeget. Wronecka har været polsk ambassadør i Egypten og Marokko, og har et indgående kendskab til Afrika og Asien.

  Tomasz Kozlowski bliver EU-ambassadør i Sydkorea. Han har tidligere været Polens ambassadør i Pakistan.

  Flere udnævnelser

  Ved samme lejlighed har EU’s udenrigspolitiske chef også udpeget bulgarske Philip Dimitrov til at blive EU-ambassadør i Georgien, og den litauiske Vygaudas Usackas fastholder sin udfordrende stilling i Afghanistan, som han blev udpeget til allerede i marts.

  En sejr for Polen

  Polens udenrigsminister, Radek Sikorski, betegnede i går udnævnelserne som en ’stor succes for Polen’.

  I slutningen af august var de polske medier fyldt med kritik af EU, fordi Polen, trods sin størrelse som unionens sjette største land, ikke havde en eneste ambassadør ud af de i alt 115, der blev udpeget til EU’s nye diplomatiske korps.