Tre polakker løsladt i Hviderusland efter pres

Hviderusland
Tre kvinder fra det polske mindretal i Hviderusland er løsladt og ankommet til Polen. Billedet er fra weekendens demonstrationer i Warszawa til fordel for et frit Hviderusland. Foto: Piotr Lapinski, LAPP Foto.

WARSZAWA: Tre polakker fra det polske mindretal i Hviderusland er blevet løsladt efter polsk og internationalt pres.


Tre fremtrædende medlemmer af det polske mindretal i Hviderusland er blevet løsladt af de hviderussiske myndigheder. De er ankommet til Polen, oplyser Udenrigsministeriet i Warszawa.

De tre der er kommet sikkert til Polen er Irena Biernacka, Maria Tiszkowska og Anna Paniszewa.

– De har fået den nødvendige støtte og en passende hjælp, skriver ministeriet.

LINK: Polens udenrigsministerium og Hviderusland

Ifølge polennu.dk oplysninger var vejen til Polen banet for flere arresterede polakker i Hviderusland. Nogle har nægtet at underskrive en erklæring om, at de aldrig vil vende tilbage til Hviderusland. Og samtidig er der fortsat flere fremtrædende polakker i fængsel i Hviderusland.

Det gælder blandt andet lederen af den polske forening i Hviderusland, Andżelika Borys. Hun har været fængslet siden marts, ligesom et andet fremtrædende medlem Andrzej Poczobut på samme tidspunkt blev tilbageholdt ved Grodno – tæt på polske grænse.

Europa-Kommissionen har opfordret Hviderusland til at løslade lederne det polske etniske mindretal i landet. Europa-Parlamentet har krævet at den polske leder Bory løslades omgående og uden betingelser.

Flere nyheder fra Hviderusland og Polen på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.