Tre polske byer indstillet til amerikansk innovations pris

  Krakow_er_en_af_tre_byer_i_Polen,_der_er_indstillet_til_amerikansk_pris

  Krakow er indstillet til Bloombergs pris på grund af byens nye betalingssystem, der dækker alle former for offentlig transport. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  NEW YORK: Tre polske byer er blandt de 21 europæiske byer, der er nomineret til den prestigefulde Bloomberg pris, der uddeles af New Yorks tidligere borgmester.


  New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg står bag prisen, som tidligere er uddelt i USA, men i 2013-2014 uddeles til en europæisk by.

  Nye løsninger til storbyer

  Prisen med navnet Borgmestres udfordringer gives til byer, der har skabt nye og innovative løsninger på problemer i moderne storbyer.

  – Storbyer har mange presserende problemer fra klimaforandringer til social isolation og ungdomsarbejdsløshed, siger Michael Bloomberg i pressemeddelelsen.

  – Vi har brug for, at storbyernes ledelse konstant afprøver nye innovative løsninger på byernes problemer – og derefter deler deres erfaringer med, hvad der virker med resten af verden. Det er det prisen Borgmestres udfordringer handler om, sagde Bloomberg.

  Tre polske byer blandt de nominerede

  I alt har 155 europæiske byer indsendt ideer til løsninger, som de har indført, men kun 21 byer er blevet udvalgt til at gå videre og præsentere deres ideer på en konference til sommer.

  Blandt de 21 byer er tre polske, Warszawa, Krakow og Gdansk.

  Borgerinddragelse og offentlig transport

  Gdansk er indstillet for en ny regel, der gør det obligatorisk for kommunalbestyrelsen at diskutere forslag, der er fremsat af byens borgere.

  Krakow er kommet med på listen for byens nye betalingssystem for offentlig transport, der samler betalingen af alle typer transport i et enkelt system.

  Højteknologisk hjælp til blinde

  Warszawa er indstillet til prisen for sit tiltag over for blinde og svagtseende. Polens hovedstad har indført et højteknologisk lydsystem, der hjælper blinde og svagtseende, når de transporterer sig rundt i byen.

  9 millioner euro

  I alt uddeler Bloomberg 9 millioner euro som led i prisuddelingen for Borgmestres udfordringer.

  Vinderen af Bloombergs pris vil få 5 millioner euro, mens fire byer vil få hver en million euro. Vinderne udpeges til efteråret.

  Der var ingen danske byer blandt de 21 indstillede europæiske byer.