Trump støtter Kaczynskis drøm om alternativt EU

  donald_trump_naeste_amerikanske_praesident

  Den amerikanske præsident støtter Kaczynskis ide om De Tre Have, der er en sammenslutning af 12 lande i Central- og Østeuropa, og et alternativ til EU-samarbejdet, som den nuværende polske ledelse ikke er begejstret for. Arkivfoto.


  WARSZAWA: USA støtter initiativet De Tre Have, der er en sammenslutning af 12 lande med Polen som det største, skriver statskontrollerede medier.


  Partiformand fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed – Polens stærke mand – Jaroslaw Kaczynski, får nu amerikansk opbakning til hans ide om at skabe et alternativt til EU.

  Fra 2015

  Det er initiativet: De Tre Have, som Kaczynski satte i gang sammen med Kroatien i 2015. Først som et samarbejde om energi og infrastruktur. Siden er det blevet udvidet til også at omfatte økonomiske og politiske anliggender. Kaczynski har flere gange udtrykt, at han ser samarbejdet som et alternativ til EU. Kritikere betegner initiativet som værdi og indholdsløst, men nu har USA præsidenten taget ideen til sig.

  12 lande

  De Tre Have er i denne sammenhæng: Østersøen, Sortehavet og Adriaterhavet, og de 12 lande der indgår i alliancen er: Polen, Østrig, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Estland, Litauen, Letland, Rumænien, Slovakiet, Slovenien og Ungarn.

  Den amerikanske viceminister John J. Sullivan skulle ifølge polske medier onsdag have sagt, at USA entusiastisk støtter De Tre Have initiativet. Han sagde også, at Polen er en nøglespiller i regionen, og at landets politik indenfor sikkerhed og energi er på vej i den rigtige retning og i overensstemmelse med den aftalte politik med USA og NATO. Da Trump besøgte Warszawa, udtrykte han også sin fulde støtte til De Tre Have, og nu følges den tilkendegivelse op af konkrete handlinger. Den amerikanske viceminister var i Warszawa onsdag for at underskrive en handelsaftale mellem USA og Polen om polske køb af gas de næste 20 år.

  EU bekymring

  De Tre Have initiativet har givet anledning til bekymring i flere europæiske hovedstæder, og ikke mindst i Bruxelles. Polen har i øjeblikket talrige konflikter med EU – blandt andet den skrappe artikel 7 proces. Fælles for sagerne er, at de handler om problemerne med det polske demokrati, indenfor retsvæsen og medier.

  En vej ud af krisen?

  Alt tyder på, at Polens ledelse må føje sig for EU i de aktuelle sager, og dermed tabe terræn fra baglandet. De Tre Have samarbejdet ses af regeringspartiets inderkreds som en god erstatning for EU, og med Polen som den stærke nation i samarbejdet.

  Ud af Syrien

  Udtalelsen fra den amerikanske viceminister kommer samtidig med, at Donald Trump egenhændigt har besluttet at trække US-tropperne ud af Syrien. Det skete efter en telefonsamtale med den tyrkiske diktator Erdogan.