Donald Tusk: Ungarn må afgøre om de vil blive i EU

Polens statsminister Donald Tusk vil have et fælles EU-stop for import af landbrugsprodukter fra Rusland og Hviderusland (Belarus). Det meddelte han i Vilnius mandag middag. Arkivfoto.

BRUXELLES: Donald Tusk har gjort den polske holdning klar. Ungarn må afgøre om de vil blive i EU, eller om de vil stå udenfor.


Polens statsminister Donald Tusk er i Bruxelles til ekstraordinært topmøde på grund af krigen i Ukraine. Der er brug for omgående hjælp, og det er EU-landene enige om – altså lige med undtagelse af Ungarn, der støtter Rusland og Vladimir Putin. Lige nu blokerer Ungarn for EU-penge til Ukraine.

– Der er ingen plan B. Det er op til Viktor Orban at beslutte, om Ungarn fortsat skal være en del af vores fællesskab eller ej, det er helt klart, siger Donald Tusk torsdag.

– Det ukrainske spørgsmål er et eksistentielt spørgsmål. – Ikke bare for Polen, men for os alle sammen. I dag er Viktor Orbans standpunkt en trussel mod vores sikkerhed. Hvis hans holdning bliver dominerende i Europa, mister vi Ukraine, siger Donald Tusk.

Skam over samarbejde med Ungarn

Donald Tusk beklagede også den tidligere polske regerings samarbejde med Ungarn.

– Jeg skammer mig over, at min forgænger, statsminister Morawiecki, kom til Bruxelles for at være med i Viktor Orbans tvivlsomme dobbeltspil. Dette er den sidste ting, man har brug for, at en polsk politiker støtter Viktor Orban i spillet mod Ukraine, sagde Tusk forud for mødet.

(Fortsættes under)

Præsidentens underskrift

Donald Tusk blev spurgt om sagen om præsidentens godkendelse af finansloven og henvendelsen til forfatningsdomstolen.

– Det er forkasteligt, jeg har det dårligt med at præsidenten er klar til at bringe nationens interesser i fare.

– Præsident Duda begyndte dårligt og han slutter dårligt, sagde Polens statsminister Donald Tusk ved ankomsten til Bruxelles torsdag.