Tysk lærer anklaget for tyveri i Auschwitz

  Auschwitz_indgang_Polen_polennu

  Den tyske koncentrationslejer Auschwitz-Birkenau spillede en nøglerolle under jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  OSWIECIM: En tysk lærer fra Berlin forsøgte at tage flere genstande med sig fra koncentrationslejren Auschwitz, der har tilhørt indsatte under Anden Verdenskrig.


  En 47-årig lærer fra Berlin forsøgte under et besøg i museet Auschwitz-Birkenau at tage flere genstande med sig hjem. Blandt genstandene var en gaffel, en saks og flere stykker keramik, som han samlede op fra et område, hvor der engang lå et lager med de indsattes ejendele.

  Risikerer fængsel

  Tyveriet blev dog opdaget, da hans taske blev undersøgt ved udgangen fra museet. Manden forklarede, at han ville anvende genstandene i sin historie-undervisning.

  Teoretisk set er der en strafferamme på op til ti års fængsel for tyveri af genstande af historisk værdi, men manden accepterede med det samme en bøde og en betinget fængselsstraf, meddeler anklager ved den lokale anklagemyndighed i Oswiecim Mariusz Slomka.

  Ikke første tyveri

  Den tyske lærer er ikke den første, der er taget i forsøg på tyveri fra Auschwitz-museet. I 2010 blev to canadiske lærere opdaget, efter at de havde fjernet nagler fra nogle af togskinnerne.

  Det mest spektakulære tyveri skete i 2009, hvor skiltet over hovedindgangen med indskriften Arbeit mach frei blev stjålet på bestilling fra svenske nynazister.

  En million slået ihjel

  Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, der ligger ved den polske by Oswiecin, blev oprettet af den tyske nazistiske besættelsesmagt i Polen under Anden Verdenskrig og blev nazisternes største udryddelseslejer for jøder under krigen.

  Man regner med, at over en million mennesker døde i Auschwitz-Birkenau. Heraf var cirka 90 procent jøder, mens også mange polakker, romaer og russiske krigsfanger blev slået ihjel i lejren.