Udenrigsminister: Alt går i den rigtige retning i Polen

Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til møde med sin polske kollega, Radek Sikorski. Den danske minister mener, at alt går i den rigtige retning i Polen. Foto: Barbara Mikowska.

KØBENHAVN: Danmarks udenrigsminister gør status på vejen hjem fra Warszawa: Alt går i den rigtige retning i Polen.


Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har afsluttet sin deltagelse i Kong Frederik X’s første udenlandske besøg som konge, der samtidigt var en fremstød for dansk erhvervsliv. Under overskriften:

Et erhvervsfremstød med grøn energi til Polen og sorte tal til danske virksomheder, skriver den danske udenrigsminister om sine to dage i Polen:

– Mens jeg sidder i flyet på vej fra Warszawa til Bruxelles, må det være på tide med en status oven på to dages succesfuldt dansk erhvervsfremstød i Polen med H.M. Kongen som spydspids, der har åbnet dørene for dansk erhvervsliv.

Alt går i den rigtige retning i Polen

– For Polen er set fra mit flysæde på alle leder og kanter på vej i den rigtige retning. Ikke kun med en ny regering, der igen bakker fuldtonet op om det europæiske fællesskab.

– Landet står også midt i en ambitiøs grøn omstilling, hvor de vinker farvel til kulkraft. Det er sød musik for de 58 danske virksomheder, der er rejst med. For regnestykket er egentlig ret enkelt:

– Polen har forpligtet sig til at investere mere end 1 milliard kroner i nye energikilder inden 2040. Her skal brugen af kul være reduceret fra 70 procent i dag til 12 procent. I stedet skal havvind, grøn strøm og biogas varme de polske byer op. Det er ikke nogen helt let manøvre.

– Slet ikke i et land med Europas største kulkraftværk. Det udleder alene mere kulstof på et år, end hele den danske økonomi! Men, netop erhvervsfremstødet har de sidste dage demonstreret, hvordan danske virksomheder byder sig til med årtiers erfaring og velafprøvede løsninger inden for alt fra havvind til mere klimavenligt landbrug. Og hvordan polakkerne er klar og vil samarbejdet.

– Dansk eksport af varer og tjenester til Polen er siden 2005 vokset 387 procent! At dømme efter de mange nye aftaler, der er indgået, kommer det tal kun til at vokse endnu mere.

– I sig selv er det altid godt, når danske virksomheder får succes i udlandet, men i Polens tilfælde betyder den grønne omstilling et ikke bare grønnere, men også tryggere Polen uafhængig af russisk indflydelse. For energipolitik er også sikkerhedspolitik.

– Det eneste, der fortsat vil være sort, er tallene på bundlinjen for danske virksomheder, skriver Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen efter besøget i Polen.

(Fortsættes under)

Turen fortsætter i Szczecin

Mens udenrigsminister har taget afsked med Warszawa, er Kong Frederik X og den øvrige danske delegation fortsat til Szczecin, som kongen har besøgt mange gange.

Kongens program for fredag

Åbning af Vestas’ produktionsfacilitet
Kl. 9.30 – Grundstenen til en ny Vestas offshore-fabrik vil blive lagt med deltagelse af Kongen og blandt andre klima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard. Den nye fabrik, der skal producere vinger til havvindmøller, forventes at stå klar i 2026 og på sigt skabe mere end 1.000 arbejdspladser i området.

Konference om vindenergi
Kl. 11.00 – Kongen deltager i åbningen af konferencen ”Wind, Waves and Wires”. Konferencens formål er at skabe muligheder for at danske virksomheder kan byde ind med deres teknologiske løsninger inde for vindenergi. Under overværelse af Kongen vil der blive underskrevet en MoU mellem havnene i Szczecin og Esbjerg.

Høflighedsbesøg
Kl. 11.45 – Kongen deltager i høflighedsbesøg hos borgmesteren i Szczecin, Piotr Tomasz Krzystek, samt Marskallen af Vestpommeren (regionsformand), Olgierd Geblewicz, og guvernøren af Vestpommeren, Adam Stanisław Rudawski.

Besøg hos NATO’s korpshovedkvarter
Kl. 12.30 – Kongen besøger NATO’s regionale korpshovedkvarter i Szczecin. Under besøget vil Kongen få en briefing om hovedkvarterets aktuelle opgaver ligesom Hans Majestæt vil træffe en række af hovedkvarterets danske ansatte og deres familier.

Hovedkvarteret er en del af NATO’s styrkestruktur og spiller en afgørende rolle for forsvaret i regionen.

Kilde: Kongehuset

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.