Ungarns Viktor Orban på officielt besøg i Polen

  orban_warszawa
  Fra et tidligere møde mellem de to regeringsledere, der er kommet i modvind i EU. Arkivfoto.

  Ungarns genvalgte statsminister Viktor Orban besøgte mandag sin polske kollega Mateusz Morawiecki i Warszawa. PR-foto.


  WARSZAWA: Viktor Orban besøgte mandag den polske hovedstad, hvor han blandt andet mødte sin polske kollega Mateusz Morawiecki og præsident Andrzej Duda.


  Regeringslederne fra EU vel nok mest udskældte medlemsland for tiden, Polen og Ungarn, mødtes mandag i den polske hovedstad. Det var Viktor Orbans første udlandsrejse, efter at han blev valgt for fjerde gang. Både Polen og Ungarn udsættes for voldsom kritik af EU, ikke mindst på grund af de demokratiske tilstande i landene.

  Artikel 7 sag mod Polen

  EU har indledt en såkaldt artikel 7 sag, der er den skrappeste sanktion man kan udsætte et medlemsland for. I weekenden udtalte EU-kommissionens næstformand Frans Timmermans, at trods fremskridt i dialogen med Polen, var det ikke nok til at stoppe processen.

  Den polske statsminister Morawiecki efter mødet med Orban, at Polen og Ungarn ofte bliver misforstået af Vesten.

  Misforstås af EU

  – Vi forstås ofte ikke af vore venner og partnere i Vesteuropa, men de har heller ikke gennemlevet kommunismen, sagde den polske statsminister og fortsatte:

  – Vi talte om budgetforhandlingerne inden for EU. Vi berørte de svære emner som migration, flygtninge, og om et kvotesystem, der ikke er blevet aftalt inden for EU. Vi har samme holdning til de spørgsmål, og vi har også aftalt yderligere skridt, sagde Mateusz Morawiecki.

  Viktor Orban blev modtaget af sin polske kollega ved ankomsten, og efter et fælles pressemøde og arbejdsfrokost, mødtes den ungarske statsminister også med Polens præsident Andrzej Duda og formændene for parlamentets to kamre, Sejmen og Senatet: Marek Kuchcinski og Stanisław Karczewski.