Unge polske læger i sultestrejker

  polske_sygeplejersker_ventes_at_soege_arbejde_i_storbritanien_polen_polennu
  Mandag var antallet af døde med covid-19 på 228 personer, og andelen af positive test var 39 procent. Smittestigningen er fortsat værst i Warszawa. Arkivfoto.

  Yngre polske læger har indledt sultestrejke for at kræve bedre løn og arbejdsvilkår. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En gruppe yngre læger er gået i sultestrejke for at skabe opmærksomhed om deres løn- og arbejdsvilkår.


  Mandag nedlagde en gruppe yngre læger i den polske hovedstad deres arbejde og indledte i stedet en sultestrejke, der skal få landets regering til at ændre på de polske lægers løn- og arbejdsforhold.

  Lægernes fagforening

  Meldingen kommer midt i en længerevarende konflikt imellem de polske lægers fagforening og den polske regering. Lægernes fagforening mener at polske læger har alt for ringe arbejdsvilkår og kræver at regeringen fastlægger strammere regler, der skal sikre lægerne højere løn og begrænse deres ugentlige antal arbejdstimer.

  Lange arbejdsdage

  Det polske sundhedsvæsen er generelt under pres. I Polen er der kun 2,2 læge pr. 1.000 indbyggere mod 3,5 i Danmark. Det betyder i praksis, at mange læger presses til at arbejde mellem 60 og 70 timer om ugen uden at opnå en rimelig indkomst.

  En 59-årig kirurg døde for nylig efter at have arbejdet i 24 timer i træk uden pauser.

  Sundhedsminister Konstanty Radziwill siger, lægernes forventninger til højere løn er “urealistisk”.

  – Det er vigtigt at gøre det helt klart: Forventninger om en fordobling af den gennemsnitlige løn for unge læger er simpelthen urealistiske, sagde ministeren mandag.