Uofficielt: Skal forsøge at danne regering uden flertal

Den nuværende statsminister Mateusz Morawiecki får til opgave at danne regering. Det ventes præsidenten at meddele. Første samling i det nyvalgte parlament, bliver dermed tidligst i midten af november. Foto: PiS.

WARSZAWA: Det ventes at statsminister og regeringschef Mateusz Morawiecki skal forsøge at danne regering, selv om et flertal er imod.


Uofficielle kilder omkring præsidentpaladset oplyser, at Polens præsident Andrzej Duda give serveretten til at danne regering, til den nuværende statsminister Mateusz Morawiecki.

Det vil ske med den begrundelse, at Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) fik flest stemmer. Men der skal ske et nyt jordskælv i polsk politik, hvis det skal lykkedes. For regeringen med Morawiecki i spidsen, mistede sit flertal markant ved parlamentsvalget. PiS har ifølge vore kilder, ihærdigt forsøgt at kapre det ene parti i alliancen Den Tredje Vej, men det er afvist, selv om PiS har tilbudt Polens Folkepartis (PSL) at blive præsidentkandidat med opbakning fra PiS til valget i 2025. Den siddende præsident Andrzej Duda, kan ikke genopstille.

Tusk i gang med at danne regering

De tre største oppositionspartier Borgernes Platform, Tredje Vej og Venstre, sidder på et solidt flertal i parlamentet. De vil danne regering. Forhandlinger om fordeling af poster er allerede i gang med tidligere EU-præsident Donald Tusk i spidsen, oplyser troværdige kilder til polennu.dk.

Ny regering måske sidst i november

Præsidenten, der oprindeligt er valgt ind af PiS, skal være neutral. Ved at give den siddende regeringschef serveretten til at danne regering, kan åbningen af Sejmen udskydes til efter den polske nationaldag, 11. november. Det ventes at parlamentet indkaldes den 13. eller 14. november. Det er alene præsidentens afgørelse.

Ved at give Mateusz Morawiecki retten til at forsøge sammensætte en regering, kan partiet fortsat sidde i regeringskontorerne indtil en ny regering er klar. Dramaet om regeringsdannelsen fortsætter.