USA lover fuld opbakning til Polen mod Rusland

  Vice_præsident_i_USA_Joe_Biden_besøger_Polen_og_taler_om_Ukraine

  Den amerikanske vicepræsident Joe Biden og Polens statsminister Donald Tusk holdt pressekonference i Warszawa samtidig med, at Ruslands præsident Putin underskrev aftale om at gøre Krim til en del af Rusland. Foto: Polens statsministerium.


  WARSZAWA: USA vil sikre Polens og de øvrige baltiske landes grænser mod Rusland, lovede USA’s vice-præsident Joe Biden under sit besøg i Warszawa i går.


  USAs vice-præsident besøgte tirsdag Polen, hvor han mødtes med Polens præsident Bronislaw Komorowski, Polens statsminister Donald Tusk og Estlands præsident Toomas Ilves.

  Fordømte Ruslands anneksion af Krim

  Joe Biden fordømte på sit pressemøde med Donald Tusk Ruslands anneksion af Krim.

  – Vi deler Polens og det internationale samfunds fordømmelse af det fortsatte angreb på Ukraines suverænitet og territoriale integritet, sagde Biden på pressemødet.

  – Rusland har brugt forskellige argumenter for hvad der er intet andet end tyveri af et stykke land, sagde Biden.

  Putin underskrev anneksion

  Donald Tusk og Joe Biden holdt pressemøde i Warszawa samtidig med, at Ruslands præsident Vladimir Putin i en tale til den russiske Duma retfærdiggjorde anneksionen af Krim og derefter underskrev en aftale om anneksionen sammen med repræsentanter fra Krim.

  Lovede at sikre grænser

  Joe Biden lovede under sit besøg, at USA vil sikre Polen og de baltiske landes grænser mod aggression fra Rusland som den, der i disse dage ses mod Ukraine.

  USA sendte tidligere på måneden 12 F-16 kampfly til Polen for at styrke landets forsvar.

  Flere sanktioner

  Joe Biden lovede under sit besøg flere sanktioner mod Rusland, hvis landet fortsætter sin aggression mod Ukraine.

  – Rusland og præsident Putin vil komme til at betale prisen for deres aggression, hvis de går ud af en vej, hvor de gør territoriale krav på Ukraine, sagde Biden til pressen efter sit møde med Polens præsident Bronislaw Komorowski.

  – Ukraine ønsker at opnår det samme, som Polen har opnået, og ukrainerne ønsker at bestemme, hvordan Ukraine skal være, sagde Biden.

  USA og EU indførte mandag sanktioner mod Rusland i form af indefrysning af konti og indrejseforbud mod 21 russiske og ukrainske højtstående navngivne personer.

  Opfordrede til at sprede energikilder

  Joe Biden benyttede også sit besøg i Polen til at opfordre de europæiske lande til at sprede deres energikilder og gøre sig mere uafhængige af gas fra Rusland.

  Europa bør i stedet investere i skifergas og atomenergi ifølge Joe Biden.

  Missilskjold fra 2018

  Det planlagte amerikanske missilskjold, der blandt andet skal opsættes i Polen opbygges efter planen og vil være operativt fra 2018, lovede Joe Biden under sit besøg i Warszawa.