USA og England dækkede over mord i Katyn

  polsk_officer_paa_vej_til_massegrav_i_katyn-skovene_en_scene_fra_wajdas_prisbeloennede_film_katyn

  Over 22.500 polakker blev henrettet ved nakkeskud af den Røde Hær i 1940. Billedet er en scene fra Andrzej Wajdas film, Katyn. PR-foto.


  WARSZAWA: Ny-opdagede dokumenter bekræfter at USA og England kendte til Stalins forbrydelser i Katyn.


  Polens kulturminister Bogdan Zdrojewski siger at der nu er beviser for, at de vestlige allierede under Anden Verdenskrig, dækkede over Sovjetunionens forbrydelser i Katyn.

  – For os er det mest smertefulde, at der fra 1944-1952 blev dækket over sandheden, og at det var et bevidst politisk valg, og ikke en fejl, sagde Zdrojewski på et pressemøde i Warszawa.

  4.000 i Katyn

  I april 1943 meddelte Nazityskland, at man havde opdaget massegrave i Katyn skoven ved den russiske by Smolensk, med 4.000 polske officerer.

  Over 22.500 polske officerer og medlemmer af den polske elite var sporløst forsvundet i 1940, mens de var i russisk varetægt.

  Ny fundne dokumenter

  De ny fundne dokumenter indeholder et vidneudsagn fra 10. maj 1945 med den amerikanske løjtnant John H. Van Vliet, der var taget som krigsfange af tyskerne og var i Katyn i 1943.

  Tyskerne havde håbet, at de allierede krigsfanger ville bekræfte beviserne for, at Sovjetunionen havde udført henrettelserne af de polske officerer.

  Afviste beviser

  I flere år ville hverken Washington eller London accepterer de tyske beviser om at det var Stalin der stod bag, for ikke at skade alliancen med Sovjetunionen. Men i både den amerikanske og den engelske hovedstad, vidste man godt, at det var Stalin og den Røde Hær, som stod bag.

  Krav om undersøgelse

  Moskva afbrød forbindelserne med den polske eksilregering i London, da regeringschefen krævede at Røde Kors skulle undersøge henrettelserne af polakkerne, men Stalin fastholdt at det var tyskerne der stod bag. Sovjetunionens diktator underskrev ordren om henrettelserne af polakkerne, den 5. marts 1940.

  Fik mundkurv

  Den amerikanske løjtnant fik ordre om at tie stille af USA, efter at han havde afgivet forklaring om at det var russerne der stod bag Katyn-massakren. Dokumenterne blev klassificeret af de amerikanske myndigheder, og siden er flere dokumenter sporløst forsvundet.

  Van Vliet sagde dengang til de amerikanske myndigheder, at der blev fundet dokumenter på ligene, der viser at polakkerne blev dræbt i 1940 – og på det tidspunkt var det den Røde Hær der var i det område. Først i 1943 kom de tyske tropper til Katyn.

  Det er den polske forsker Krystyna Piorkowska, der fandt dokumenterne i november sidste år på det amerikanske rigsarkiv i Washington.

  Uformel viden

  Selvom de allierede ikke ville anerkende beviserne for at det var Stalin der stod bag, især i perioden frem til 1952, så havde Churchill i en personlig samtale udtrykt sig anderledes.

  Den daværende polske ambassadør i England, Count Edward Raczynski, skrev i sin dagbog, den 15. april 1943 – lige efter fundne i Katyn.

  – Ak, de tyske beskyldninger er sandsynligvis sande, sagde Churchill den gang til ambassadøren.