Valgkommission trådt tilbage efter rod i afstemninger

  lokal_valg_polen_2014_polennu

  I Polen har man ikke samme brug af valgplakater til lokal og regionalvalg som i Danmark. Det var ikke muligt at finde en lygtepæl med plakater fra mere end en parti i Gdansk i ugen før lokalvalget i søndags. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: De seks dommere der udgør den nationale valgkommission, er trådt tilbage efter store problemer ved lokalvalgene i Polen for en uge siden.


  Samtlige seks dommere i den nationale valgkommission (PKW) har meddelt, at de vil træde tilbage, efter store problemer i forbindelse med afviklingen af lokal og regionalvalgene sidste søndag.

  Ingen kommentar

  Dommerne har ikke givet nogen officielle begrundelse for deres fratrædelse, selv om det vurderes at det er problemer med valget der er årsagen. Andre embedsmænd er tidligere på ugen trådt tilbage på grund af problem med valghandlingerne i søndags.

  Hacket it-system

  Resultaterne fra kommunalvalget er blevet forsinket ad flere omgange på grund af nedbrud af computersystemerne og hacking udefra. Det endelig valgresultat foreligger endnu ikke.

  Kræver omvalg

  Oppositionen i Polen kræve nyvalg, selv om det største oppositionsparti efter de foreløbige tal, blev valgets store vinder.

  To regioner mangler

  I to ud af Polens 16 regioner foreligger der fortsat ingen resultater. De to regioner er betydende, da det er regionerne med den polske hovedstad Warszawa og den kommende europæiske kulturby Wroclaw, hvor valgresultatet endnu ikke foreligger.

  Ventes at blive

  Det ventes, at dommerne bliver siddende til efter anden valgrunde, der finder sted på søndag, den 30. november.

  Maner til ro

  Polens præsident Bronislaw Komorowski har appelleret til ro, og har tidligere på ugen afvist tanken om at gennemføre et omvalg. Tirsdag mødes præsidenten med valgkommissionen, og der vil komme en officiel forklaring og status på valghandlingen.