Wajda vil indspille film om Walesa

  Wajda_laver_film_om_Walesa

  Andrzej Wajda anklager Institutt for National Erindring for at skabe “en falsk historie”. Arkivfoto


  OPOLE: Den verdensberømte polske filminstruktør Andrzej Wajda vil med sin ny film gå imod de angreb, som Lech Walesa har været udsat for.


  83 år gammel er den polske instruktør Andrzej Wajda klar til at kaste sig over et nyt projekt.
  Hans kommende film skal skildre Solidaritet bevægelsen og dens leder Lech Walsa.

  Walesa æresborger

  Wajda røbede planerne i forbindelse med, at Lech Walesa forleden blev udnævnt til æresborger i byen Opole.

  – Min næste film vil blive historien om Lech Walesa og hans rolle i at omstyrte det kommunistiske styre i dette land, sagde Wajda i følge thenews.pl.

  Historien skrives om

  I et interview med nyhedsbureauet Reuters lægger Wajda ikke skjul på, at et af hans formål med at lave filmen er at forsvare Walesa mod det, som Wajda ser som forsøg på at “omskrive historien”.

  I interveiwet retter Wajda skarp kritik mod Institut for National Erindring (IPN) og politikere, der stiller spørgsmålstegn ved Solidaritet og Lech Walesas betydning.

  Instruktørens pligt

  – Jeg kan ikke acceptere en situation, hvor de sande helte fra Solidaritet, mænd som Lech Walesa, der skabte et nyt politisk system i Polen, bliver smudset til, spyttet på, bliver genstand for manipulation, siger Wajda og tilføjer:

  – Jeg ser det som min pligt som instruktør at kæmpe imod dette.

  Anklager mod Walesa

  To bøger fra historikere, der er tilknyttet IPN, har på det seneste anklaget Walesa for at have været agent for det kommunistiske styres hemmelige politi.

  Walesa har katagorisk afvist anklagerne.