Årsdag for det første polske oprør mod Moskva

Den første polske oprør mod kommunismen og fjernstyringen fra Moskva, var i byen Poznan, hvor mange civile mistede livet da oprøret blev slået ned af soldater og kampvogne. Arkivfoto.

POZNAN: Ofrene for det første kendte polske oprør mod Moskva og kommunisterne blev markeret på årsdagen. Studerende og arbejdere stod bag.


Det første polske oprør mod kommunismen og fjernstyringen fra Moskva, var i Poznan den 28. juni 1956. Det lykkedes arbejdere og studerende at mobilisere til en demonstration med cirka 100.000 deltagere foran sikkerhedsministeriets afdeling i Poznan, der ligger midt mellem Warszawa og Berlin.

Blodbad

De kommunistiske myndigheder indsatte 400 kampvogne og 10.000 soldater fra folkehæren og sikkerhedspolitiet under kommando af den polsk-sovjetiske general Stanislav Poplavsky. Han gav ordre til et sandt blodbad.

Der er ingen der i dag kender det nøjagtig antal dræbte, men det er mellem 57 og 200 er der konsensus om. Polennu.dk har kigget i arkiver, hvor der er 63 navngivne civile og ti soldater/agenter opført – 73 dræbte. Blandt de civile var en dreng på 13 år – Romek Strzałkowski.

(Fortsættes under)

Politiken: Poznan er Polens nye turistmagnet

Hvad udløste det første polske oprør

Oprøret skete efter den sovjetiske diktator Joseph Stalins død, der udløste usikkerhed i den daværende østblok. Polakkerne og mange andre kommunistiske lande, ville frigive sig fra Moskva dominans, men ethvert oprør blev slået ned med alle midler.

Byen Poznan var et af de største industriområder i den polske folkerepublik. Spændingerne voksede i byen og tiltog i efteråret 1955. Arbejderne på den største fabrik i byen, Joseph Stalin Metal Industri, klagede over højere skatter, som ramte flere tusinde arbejdere. Lokale direktører var ude af stand til at træffe beslutninger på grund af styring fra højere rangerende embedsmænd. I flere måneder blev forespørgsler, breve og delegationer sendt til det polske ministerium for maskinindustri og centralkomiteen for det polske forenede arbejderparti. Men uden held – ingen reaktion.

Delegation fik tomme løfter

Endelig blev en delegation på 27 arbejdere fra Poznan sendt til Warszawa, den 23. juni. Natten til den 26. juni vendte delegationen tilbage til Poznan i tilfredshed over aftaler.  Men allerede den næste morgen mødtes ministeren med arbejderne og trak flere af løfter tilbage om, løfter der allerede var afgivet.

Den 28. juni 1956 startede en spontan strejke kl. 6:30 på Joseph Stalin Metal Industri. Otte ud af ti arbejdere, gik på gaden og krævede lønkompensation og frihedsrettigheder. De gik mod byens centrum, hvor de samlede 100.000 deltagere. Oprøret blev slået ned og sluttede den 30. juni 1956 – søndag for 68 år siden.

LINK: Mere om Poznan 1956

År 1956: Første protestbølger

Første polske bidrag

Vi har fravalgt en betalingsmur til vores indehold, for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde med et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905 eller direkte til vores bank: Danske Bank: 4315 – Konto: 0012245351. Det vil være en stor hjælp! På forhånd, tak!

Last Night I had the Strangest Dream (Lech Walesa 2018)