Andreas Kraul om Gdansk: Flot stadion i historisk by

Fodboldekspert Andreas Kraul aktuel med bogen 100 ikoniske stadioner. Her ses han under et besøg på det nye og ikke åbnet stadion i Gdansk forud for EM 2012 i Polen og Ukraine. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

ØSTERBRO: DR-fodbold kommentator Andreas Kraul har udgivet en bog med 100 stadioner. Et af dem er i Gdansk, som Kraul har besøgt flere gange.


Andreas Kraul, der er en af Danmarks førende fodboldeksperter og kendt som DR’s fodboldkommentator nummer 1, har rejst verden rundt for at berette om alverdens fodboldkampe. Det har bragt ham til utallige stadioner over hele verden. Nu har han samlet nogle af sine oplevelser i en bog, der handler om de mest ikoniske af dem. Bogen er udgivet af Lindhardt & Ringhof og har titlen: 100 ikoniske stadioner. Et af dem er i Polen – nærmere bestemt i Gdansk.

(Fortsættes under)

DR-fodboldkommentator Andreas Kraul med den nye bog: 100 ikoniske stadioner ved udgivelsen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

Andreas Kraul: Kultur og rejser

– Bogen er faktisk lige så meget en bog om kultur og rejser, som det er en bog til fodbold entusiaster, siger Andreas Kraul til polennu.dk. I bogen fremhæver forfatteren et polsk stadion, det ravfarvede stadion i Gdansk, der blev bygget forud for EM 2012 i Polen og Ukraine.

– Stadion i Gdansk er flot – både ude og inde, siger Kraul. Han fortæller også, at det altid er spændende at komme rundt til turneringer og blive mødt af værterne. Det er meget forskelligt hvordan journalisternes modtages rundt omkring i verden siger den berejste forfatter. I forhold til Polen har Kraul dog kun ros til overs:

En fantastisk by

– Gdansk er en fantastisk by. Vi blev mødt med stor gæstfrihed og kærlighed da vi kom til Polen i forbindelse med EM 2012, siger Andreas Kraul. I bogen fremhæver Andreas Kraul også byens historiske vingesus, ikke mindst med Solidarnosc og Lech Walesa. Andreas Kraul har også mødt Lech Walesa personligt. Forfatteren har været i byen og andre steder i Polen flere gange, blandt andet i forbindelse med EM 2012 og til venskabslandskamp mellem Polen og Danmark i 2013 i Gdansk. Også i 2015 gik turen til Gdansk til EM 2015 for presselandshold. I 2017 var Andreas Kraul i Warszawa.

Kamp mellem danske og polske journalister

Venskabskampen i 2013 blev vundet af Polen med 3 – 2 og Robert Lewandowski som anfører, hvorimod det indbyrdes opgør mellem polske og danske journalister, endte i dansk favør. Kampen mellem journalisterne blev dog spillet på Donald Tusk hjemmebane i Sopot, mens A-landskampen blev spillet i det ravfarvede stadion, som beskrives i bogen. Andreas Kraul er i øvrigt også anfører for det danske presselandshold, der vandt 2 – 3.

(Fortsættes under)

Danske drenge til fodbold EM 2015 i Polen

I bogen skriver Andreas Kraul blandt andet om stadion i Gdansk – det nuværende Polsat Plus Arena Gdansk:

– Inspirationen er hentet direkte fra beliggenheden ud til Østersøen, så stadion udefra ligner en enorm klump rav, hvilket også giver et helt særligt lys, når man sidder inde på det meget smukke stadion.

– Det blev til i alt fire kampe ved EM-slutrunden i 2012, og en lille detalje er, at de forsvarende spanske europamestre havde fast base i byen Gdansk med alle tre gruppekampe på det nybyggede rav-stadion, skriver Kraul blandt andet om Gdansk i bogen.

(Fortsættes under)

corona i Polen
Det rav-farvede stadion i Gdansk blev bygget til EM 2012. Arkivfoto.

Kraul: Gdansk er Spaniens lykke by

Mens Danmark havde base i Kolobrzeg under EM 2012 slutrunden i Polen og Ukraine, havde det spanske landshold valgt Gdansk som værtsby. De boede på Hotel Gdansk, der har sit eget bryggeri, og hotellet lovede dem held, hvis de valgte netop Hotel Gdansk. Spanien var forsvarende Europamestre, og skulle forsvare titlen i 2012, fremgår det af bogen. Spanien valgte Hotel Gdansk, og værterne fik ret. Spanien vandt EM. På hotellet er der mange spilletrøjer fra det spanske landshold, ligesom hotellet har en særlig Messi suite, da hotellet også har haft besøg af FC Barcelona.

Flot stadion

Andreas Kraul synes at stadion i Gdansk er et flot stadion, men skriver også at det nok er rigeligt stor for den lokale klub, Lechia Gdansk.

– Lechia Gdansk har i mange år levet en omskiftelig tilværelse som elevatorhold mellem den bedste og næstbedste polske liga, og hjemmekampene kalder ikke just på en kapacitet over 40.000. Men det gjorde Polen, da landet sammen med naboerne fra Ukraine skulle være EM-værter for slutrunden i 2012, og man kan ikke sige andet, end at resultatet blev en fascinerende fodboldramme, skriver Andreas Kraul om stadion i Gdansk.

Kan varmt anbefales

Andreas Krauls bog: 100 ikoniske stadioner er meget mere end en god fodboldbog, den er også et spændende bekendtskab for alle der er interesseret i resten af verden. Kan absolut anbefales.

LINK: KØB BOGEN HER – Lindhardt & Ringhof

(Fortsættes under)

Forfatter Andreas Kraul på endnu et stadion fra bogen. Det er Parken i København. Her i selskab med kolleger Gisle Thorsen og Justyna Krawczyk, polennu.dk fra kampen mellem FC København og Rakow Czestochowa. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

Forlaget skriver om bogen

– Andreas Kraul folder sin kærlighed ud til 100 ikoniske arenaer, som har lagt græstæppe til de største fodboldkampe eller de mindste lokalopgør. Kom med bag kulisserne og få sjove anekdoter og tips til området omkring stadionerne, hvis du selv får lyst til at besøge dem. Andreas Kraul har som fodboldfan, -ekspert og -kommentator for DR været på flere fodboldstadioner end de fleste andre danskere. Han tager os fra Eidi Stadium på Færøerne, der kan rumme omkring 500 tilskuere, til Rungrado 1st of May Stadium i Nordkoreas hovedstad Pyongyang med hele 114.000 sæder. Vi kommer med til de største klubbers hjemmebaner – Old Trafford, Anfield, Maracanã, Allianz Arena, Bernabéu – og runder også stadioner, som har spillet en rolle for det danske landshold: Nya Ullevi i Göteborg (EM-finalen 1992) og selvfølgelig Parken i København.

LINK: KØB BOGEN HER – Lindhardt & Ringhof

Spanien har valgt Hotel Gdansk under EM 2012 i fodbold

Polens tidligere præsident og strejkeleder Lech Walesa i selskab med Andreas Kraul i 2018. Arkivfoto.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.