Polens præsident Andrzej Duda og Tysklands kansler Angela Merkel talte længe sammen under fire øjne, og det var helt uden tolke og embedsmænd. Samtalerne trak så meget ud, at et andet vigtigt møde i Præsidentpaladset de skulle deltage i, blev reduceret til ingenting. Foto: KPRM.
WARSZAWA: Tysklands kansler Angela Merkel var ikke tilfreds med sine værter ved dagens møder i den polske hovedstad, skriver Die Welt.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel sprang høflighedsetikken over og var tydeligvis irriteret på den polske statsminister Beata Szydlo ved tirsdagens tysk-polske pressemøde i Warszawa. Det skriver det tyske dagblad Die Welt og få polske medier.
– Vi har talt om emnet forfatning, sagde Merkel til pressemødet.
Merkel fulgte Solidarnosc
– Solidarnosc (polakkernes oprør mod kommunismen, red) har også påvirket mit liv, sagde Angela Merkel, der er vokset op i det kommunistiske DDR, og har fulgt den polske frihedsbevægelse Solidarnosc i 1980erne.
– Fra den tid ved vi hvor meget frie medier og et uafhængigt retsvæsen betyder, sagde Merkel i Warszawa.
Polens kaos
Kommentaren var en klar hentydning til Polens politiske kaos, og til den fastlåste situation hvor regeringen nu har fået den ultimative kontrol over forfatningsdomstolen gennem en forfatningsstridig lov.
– Jeg er glad for, at Polen nu vil svare på henvendelserne fra EU-kommissionen og fra Venedig-kommission (Europas demokratiske vagthund, red.), sagde Angel Merkel. Det er et af resultaterne af den tyske kanslers besøg, da den polske ledelse ellers for længst har afvist mere samarbejde med såvel EU-kommissionen som Venedig-kommissionen formelt og reelt.
Vred polsk statsminister
Polens statsminister Beata Szydlo lyttede til Merkel, og hun var tydeligvis vred, skriver Die Welt. I de polske medier er det blevet understreget at mødet skulle være en slags forsoningsmøde, og at de to lande måtte nærme sig hinanden, efter valget af Donald Trump og det britiske farvel til EU. Men sådan gik det ikke.
Udenrigsminister afvist
Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski var også fremme med kritik af EU, og han krævede at EU-kommissionen skulle have mindre magt og de nationale parlamenter mere. En holdning som Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski lancerede allerede før jul.
– Det skal gøres meget forsigtigt, men spørgsmålet om EU skal vi først tale om senere, sagde Merkel med henvisning til sine møder med præsident Andrzej Duda og Polens stærke mand, partiformand Jaroslaw Kaczynski.
Møde med oppositionen
Angela Merkel havde også møde med repræsentanter fra oppositionspartierne Borgernes Platform (PO) og Det Polske Bondeparti (PSL) der er i Europa-parlamentsgruppe med Merkels parti CDU. Her blev problemerne omkring den polske demokrati-krise drøftet, og PO-formanden var tydelig overrasket over den tyske kanslers viden om demokrati og tredeling af magten.
Præsident og kansler helt alene
Klokken 15.45 kom Merkel til det polske præsidentpalads for at mødes med Andrzej Duda under fire øjne, og efterfølgende skulle de samme have en bilateral samtale hvor også andre politikere og højtstående embedsmænd skulle deltage. Men mødet mellem Merkel og Duda, der blev gennemført uden tolk og uden at nogle embedsmænd var til stede, trak ud.
Møde næsten aflyst
Præsidentens særlige rådgiver måtte herefter meddele, at mødet mellem Merkel og Duda var trukket så meget ud, at dagsorden for det bilaterale møde havde ændret sig, og at det var blevet ganske kort. Angela Merkel forlod præsidentpaladset præcist en time efter hun var kommet.
Kaczynski var glad
Klokken 18.00 mødtes Angela Merkel med Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, på Hotel Bristol ved siden af Præsidentpaladset. Det var her Gestapo havde hovedkvarter under Anden Verdenskrig. I mødet deltog også to andre medlemmer af regeringspartiet PiS, der til daglig er medlemmer af Europa-Parlamentet.
Kaczynski sagde at det var anden gang han mødes med Merkel, og han understregede efter samtalerne at der var en god stemning, og han synes at mødet med Merkel har givet gode resultater. Partiformanden sagde, at der blev talt om EU’s fremtid og det kommende forhandlingsforløb med briterne, der forlader fællesskabet. Polens stærke mand, lagde heller ikke skjul på at han helst ser Angela Merkel fortsætte, da rivalen fra SPD er både russer-venlig og kritisk overfor Polen.
Ikke et ord om demokrati
I de statskontrollerede polske medier fremgår det, at der dagen igennem blev diskuteret transatlantiske forhold, EU’s fremtid og konflikten i Ukraine. Tre områder hvor Polen og Tyskland står sammen om. Det var de vigtigste emner, sagde Dudas særlige rådgiver tirsdag. De tyske medier, fremhæver samtalerne om demokratiet i Polen som det væsentlig ved det tysk-polske en dags topmøde i Warszawa.