Dato for polsk parlamentsvalg og ny måling

Polsk parlamentsvalg
Vicestatsminister Jaroslaw Gowin vil ikke længere støtte vicestatsminister Jaroslaw Kaczynskis nære ven, Ryszard Terlecki (billedet), der er formand for PiS-gruppen i parlamentet og viceformand i Sejmen. Det sker efter Terleckis kontroversielle udtalelser om Hviderusland, som han opfordrer til at søge støtte i Moskva. Foto: Sejmen.

WARSZAWA: Regeringspartiet arbejder internt med en dato for et polsk parlamentsvalg i utide. De kommende uger bliver afgørende for om der udskrives valg.


Polsk parlamentsvalg? En ny måling viser at den polske regeringskoalition, Forenet Højre, har mistet sit flertal. Ud over Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) består koalitionen af Polen Sammen (Polska Razem) og Solidaritet Polen (Solidarna Polska). Ved seneste valg fik koalitionen 43,5 procent af stemmerne, og sikrede sig dermed flertal i parlamentets underhus Sejmen.

Hvis der var valg nu, ville regeringskoalitionen kun få 34,4 procent af stemmerne, men det er stadig PiS-listen der vil få flest stemmer, viser undersøgelse der er gennemført af United Survey for Wirtualna Polska.

Seneste måling

  • Forenet Højre (PiS m.fl.) – 34,4 procent
  • Polen 2050 (Szymon Hołownia) – 23,0 procent
  • Borgernes Platform (PO m.fl.) – 14,0 procent
  • VED IKKE – 8,2 procent
  • Venstre – 8,1 procent
  • Konføderationen – 7,6 procent
Under spærregrænsen
  • Bondepartiet (PSL) – 4,7 procent

Spærregrænsen på 5 procent for partier, mens grænsen for fælleslister (koalitioner) er på 8 procent til et polsk parlamentsvalg.

Polsk parlamentsvalg 10. oktober?

Der er intern splid og uro i det politiske landskab i Polen. Regeringen kunne f.eks. ikke selv stemme EU-pakkerne og budgettet igennem med egne stemmer, men fik hjælp af det venstreorienterede parti Venstre (Lewica). Og det er ikke alene i regeringskoalitionen det knager. Også hos oppositionen er det svært at komme overens, ikke mindste efter at det tidligere regeringsparti Borgernes Platform er styrtdykket i målingerne efter lang tids intern uenighed.

Hos regeringspartiet er det især konflikten mellem Jaroslaw Kaczynski og Jaroslaw Gowin, der bliver afgørende for om der udskrives valg. Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) arbejder allerede med en mulig valgdato den 10. oktober. Hvis Kaczynski-regeringen udskriver valg til oktober, vil det formentlig være slut med Jaroslaw Gowin og hans fløj i polsk politik. Også den kontroversielle justitsminister og hans Solidarna Polska er truet ved et valg. Ingen af dem vil næppe kunne nå at mobilisere sig med tilpas mange vælgere uden for koalitionen, vurderes det.

Ingen konsekvens af EU-sager

Ved at udskrive valg, undgår Kaczynski-regeringen også at skulle stå til ansvar for EU’s reaktion mod Polen, for brud på retsstaten. EU-kommissionen har varslet, at ville tage penge fra Polen allerede i år, hvis ikke EU-principperne efterleves i Warszawa.

Vicestatsminister Jaroslaw Gowin vil ikke længere støtte vicestatsminister Jaroslaw Kaczynskis nære ven, Ryszard Terlecki, der er formand for PiS-gruppen i parlamentet og viceformand i Sejmen. Gowin kræver hans afgang efter at han har sagt til den vragede hviderussiske præsidentkandidat, at hun skulle søge støtte i Moskva.

LÆS OGSÅ: Hviderussiske Sviatlana må hente støtte i Moskva

Jaroslaw Gowin støtter heller ikke PiS-formandens valg af ny ombudsmand.

Professor Ewa Marciniak fra universitetet i Warszawa mener, at chancerne for et valg er meget store på baggrund af konflikterne, og fordi at PiS – stik mod egne forventninger – ikke har fået medgang i målingerne efter at have lanceret en ny plan med en lang række sociale forbedringer.

Der arbejdes nu med den 10. oktober internt i PiS-partiet, som en mulig dato for et parlamentsvalg i utide.

Opgøret mellem de to Jaroslaw’er – Kaczynski og Gowin, bliver afgørende for om polakkerne får mulighed for at vælge et nyt parlament. Parlamentsvalget skal under alle omstændigheder gennemføres senest i 2023.

LINK: Polens parlaments underhus – Sejmen

Mere nyt om den polske regeringskoalition – og flere nyheder fra Polen på dansk? Du kan gøre en forskel. Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.