Forsker: DR’s ’angrebsplan’ er ikke en angrebsplan

Kold Krigs-forsker Steen Andersen, Rigsarkivet, foran den (ifølge en DR-serie) ”hemmelige angrebsplan”, som ikke er en angrebsplan, og som ikke er hemmelig. Man har i mange år kunnet se den på Forsvarsmuseet i Warszawa, ligesom den findes på Langelands Fortets Museum. Forskere tager afstand fra seriens præmis. Privatfoto.

KØBENHAVN: Polsk angrebsplan i ny DR-serie er ikke en angrebsplan, men en kendt museumsgenstand. DR var advaret. Anerkendte koldkrigs-forskere afviser præmis for serien.


Under overskriften ”Atombomberne over Danmark – en hemmelig angrebsplan”, har Danmarks Radio lanceret en serie i seks afsnit om den Kolde Krig. Første afsnit blev vist sidste mandag. Selv om mange kan finde serien underholdende, så er der ikke historisk belæg for seriens udgangspunkt. Det fastslår flere kilder overfor polennu.dk. Onsdag vises andet afsnit af serien efter planen på DR TV.

LÆS OGSÅ: DR: Der er misforståelser – forsker fastholder kritik

I DR-serien i seks afsnit, Atombomberne over Danmark, får Morten brink Iwersen i mandagens afsnit, hjælp af Kjeld Hillingsøe til at undersøge Danmarks forsvar under den kolde krig. I hånden har han en hemmelig angrebsplan der ikke er en angrebsplan, og som ikke er hemmelig. Foto: Hannelore Dörner.

Ikke en angrebsplan

Den fremviste ”angrebsplan” er ikke en angrebsplan, siger koldkrigsforsker ved Rigsarkivet, Steen Andersen. Han er en af Danmarks førende forskere indenfor den Kolde Krig. Steen Andersen oplyser at han, og flere andre anerkendte koldkrigsforskere, har sagt nej til at deltage i serien, fordi præmissen ikke holder vand med den viden vi har i dag om den Kolde Krig. Om det kort, som DR fremhæver som den hemmelige angrebsplan, siger forskeren:

– Kortet er en tilgængelig museumsgenstand, som i mange år har været kendt af alle der beskæftiger sig med den Kolde Krig. Og kortet er altså ikke en angrebsplan, men et kort der var hængt op i generalstaben, for at vise storhed. Kortet har længe været hængt op på Langelandsfortet i Danmark og på Forsvarsmuseet i Warszawa, siger Steen Andersen.

DR er blevet gjort opmærksom på, at den såkaldte angrebsplan ikke er en angrebsplan.

Mod bedre vidende

I DR’s research-proces har de nemlig også været i kontakt med Steen Andersen, som er svær at komme uden om, når det gælder dansk koldkrigsforskning. Han har gjort det klart over for Danmarks Radio, at det kort de ville bruge, IKKE er en angrebsplan, men en propaganda plakat. Han har også fortalt DR, at der ikke findes nogen dokumentation for at Warszawa-pagten ville angribe Danmark med atomvåben.

Trods denne klare besked, har DR alligevel valgt at bringe serien med udgangspunkt i ”den hemmelige angrebsplan”, der ikke er en angrebsplan.

Forsker: Useriøst

Koldkrigsforskeren mener, at DR’s program er useriøst. Steen Andersen siger:

– Det er en omgang useriøst makværk om en vigtig del af vores nyere historie, og vores licenspenge er nu brugt på noget, der ikke gør os et hak klogere på Den Kolde Krigs militære planlægning. Tværtimod. Alene spørgsmålet om brugen af atomvåben er et emne for sig.

– Siden 1970 har fokus ikke været på atomvåben, men på kraftige våben der skulle bruges til massivt angreb fra Polen mod vest – ind i Tyskland, og ikke mod Danmark i første omgang. Det var også en kendt sag, at man ikke ville bruge dyre våben mod civilbefolkninger, men alene bruge atomvåben mod strategiske vigtige steder, som forsyninger, militære installationer osv.

– Man får nemt det indtryk af første afsnit, at Warszawa-pagten var klar til at affyre atombomberne. Og det passer simpelthen ikke. Man vidste også udmærket dengang, at hvis man udløste atombomberne ville det betyde en total udslettelse af deres egne byer i Europa.

– DR serien bidrager til stor og unødig forvirring i historieskrivningen om den Kolde Krig, siger forskeren, der har adgang til de hemmelige polske arkiver, der rummer informationer om den Kolde Krigs spændinger og tænkning i Polen og Warszawa-pagten.

– DR bør kategorisere serien som et drama, og ikke som en dokumentarfilm. Serien er ganske enkelt ahistorisk, siger Steen Andersen til polennu.dk.

DR’s egen omtale af serien

En hemmelig polsk angrebsplan fra den kolde krig afslører, at Danmark skulle erobres på kun 6 dage. Med brug af atomvåben. Men hvordan skulle planen udføres, og hvad ville der ske med danskerne, hvis planen blev til virkelighed? I dette afsnit undersøger Morten Brink og Trine Laier, hvad planen går ud på, og hvor Trines far lavede sit hemmelige arbejde. Sendt første gang 9. november.

LINK: SE DR PROGRAM HER

DR vil komme med en redegørelse om sagen mandag.

Redaktionen: Grundet sagens alvor, havde polennu.dk konfronteret DR med oplysniningerne inden artiklen blev offentliggjort. DR meddelte at de ville sende et svar mandag morgen, som vi også skriver i artiklens afslutning. Men allerede søndag aften – efter artiklen blev offentliggjort – svarer DR og vi udgav straks svaret, sammen med forskerens kommentarer. Se DR’s reaktion på sagen her DR: Der er misforståelser – forsker fastholder kritik

Mere uafhængig journalistisk om Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer. På forhånd, tak.