Frygt for snyd ved præsident-valg på søndag

20180407_walesa_1031
Polens tidligere præsident Lech Walesa foreslår at Institut for Nationa Erindring (IPN) nedlægges. Foto: Lars Møller.

GDANSK: Uregelmæssigheder i første runde, og tæt opgør mellem kandidaterne, får flere til at frygte valgsvindel ved præsidentvalget på søndag.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

En tidligere militærdommer, en tilforordnet ved præsidentvalgets første runde og Polens tidligere præsident Lech Walesa, er blandt de polakker der frygter snyd ved præsidentvalget på søndag.

Trods international ros, var der uregelmæssigheder i første valgrunde, skriver polske OKOPress:

På et valgsted i Krakow var nogle af stemmerne forsvundet, men blev fundet af en valgtilforordnet, og et andet sted i byen forsvandt 100 stemmer, som først blev fundet da et medlem af valgkommissionen truede med at tilkalde politiet. Ved en anden kontrolafstemning, viste det sig at der var mange stemmesedler til fordel for flere kandidater, som var blevet lagt i bunken med præsidentens stemmer og talt med.

Wojciech Hermeliński, der er tidligere chef for den militære domstol siger, sagde efter første runde af præsidentvalget:

– Jeg er bange for resultatet af dette valg. For hvis der alene i Krakow er uregelmæssigheder på to valgsteder, hvordan ser det så ud andre steder i Polen? – Og hver eneste stemme ved valget er erklæret gyldigt, og valget er godkendt.

Dansk kontrollant

De internationale observatører fra OSCE, der ledes af danskeren Thomas Boserup, sagde dog efter første valgrunde, at valget blev gennemført professionelt, trods tidens udfordringer og et hårdt polariseret politisk miljø. Boserup har dog kritiseret den lov, der muliggjorde valget. Han påpeger at den er stemt igennem meget hurtigt og uden offentlig debat, og at det er i strid med de forpligtelser som medlemslandene har accepteret.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

LÆS MERE: OSCE-kritik og ros af polsk valgkamp

Vejledning fra præsident

Også den tidligere polske præsident Lech Walesa, opfordrer de valgtilforordnede til at være grundige. På Facebook har han givet en konkret vejledning til hvordan medlemmerne af valgkommissionerne kan optælle stemmerne og kontrollere stemmerne, så der ikke efterfølgende kan snydes.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Lech Walesa kender Kaczynski, og har ingen tillid til ham som i dag er Polens stærke partiformand. Walesa havde Lech og Jaroslaw Kaczynski ansat i præsidentpaladset i 1990, men da de to brødre forsøgte at kuppe det nye demokrati i 1992, blev de sparket ud af præsidentpaladset.

Lech Walesa har tidligere sagt til polennu.dk, at de to Kaczynski-brødre er dygtige til analyse, men at deres handlinger er baseret på had og destruktion, og ikke på fremadrettede løsninger for det polske folk.

Lech og Jaroslaw Kaczynski blev kendte i det kommunistiske Polen i 1962, da de havde hovedrollerne i en tv-serie for børn.

Lech Kaczynski omkom i 2010 i et hasarderet landingsforsøg med sit præsidentfly. En ulykke der kostede 96 polakker livet i Smolensk.

Resultat mandag?

Den første exitpoll fra valget søndag, kommer når valgstederne lukker. De endelig stemmetal ventes i løbet af mandagen, men de skal først godkendes af flere instanser, før resultatet er gældende.

Mere om præsident-valget i Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.